Sastanak premijerke i kulturnih radnika

Za institucije kulture u Srpskoj 4,8 miliona KM

  • 07.08.2018. 19:55

Skoro pet miliona maraka Vlada Srpske uložiće u kulturu. To je danas odlučeno nakon sastanka premijerke sa  rukovodstvom institucija kulture u Republici Srpskoj. Već se zna u šta će tačno biti uloženo. 

"Odnosi se na projekte koji su kandidovani od strane ovih institucija koje trebaju da riješe određena pitanja kada je u pitanju sanacija objekata, ali isto tako i uređenje nekih drugih stvari isto tako kada je u pitanju pravljenje pretpostavki za jedan moderniji rad, informatizacija i sve drugo što je neophodno da naše institucije idu u korak sa onim što jeste i savremeni svijet," rekla je Željka Cvijanović.

Za projekte pet republičkih institucija kulture u Banjaluci biće izdvojeno blizu dva miliona KM. Ostatak ide u Istočno  Sarajevu, Pale, Nevesinje i Kotor Varoš. Za Arhiv Republike Srpske biće izdvojeno nešto više od pola miliona, a za Narodno pozorište 353 hiljada KM. 

"Jedan je projekat informatička oprema, za digitalizaciju i mikro film, a drugi je nabavka najsavremenijih pokretno kliznih polica, gdje iskoristivost depoa, odnosno prostorija je 100 odsto," kaže direktor Arhiva Republike Srpske.

"Mislim da je značajno još reći da ovo nije ulaganje samo u danas sutra, već ovo je strateško ulaganje i ovo je još jedna od stvari da možda po prvi put, a nedavno je donesen zakon o kulturi Republike Srpske, da mi i u stvarnosti sprovodimo nekakva zakonska riješenja," kaže Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Na sastanku je bilo riječi i o dodatnoj pomoći tim ustanovama, da bi, kako kaže premijerka, njihovi sadržaji bili bolji i upečatljiviji. Prema Programu javnih investicija za ovu godinu, osim kulture, ulagaće se i u vrtiće,  škole i zdravstve ustanove, putne i ostale infrastrukture u opštinama i gradovima Republike Srpske.

Тагови: