Brod

"Vihorovo stihovanje" okupilo brojne pjesnike

  • 11.12.2019. 10:38

Manifestacija "Vihorovo stihovanje", na kojoj su pjesnici iz Broda, Dervente, Doboja i Prnjavora poručili da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo, održana je u Brodu.

Starješina Hrama Pokrova Presvete Bogorodice Željko Teofilović izrazio je zadovoljstvo što je Crkvena opština Brod bila dio sinoćnjeg programa i organizacije ovog skupa u prostorijama Svetosavskog doma.

"Ovo je vraćanje kulture u okvire crkve i manastira kako je to nekada i bilo, jer su to čuvari tradicije i pismenosti srpskog naroda. Još veće zadovoljstvo je što održavamo književno veče u Svetosavskom domu, koji je osveštan na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada je slava hrama", rekao je Teofilović.

Predsjednik Srpski književni klub (SKK) "Vihor" Derventa Nenad Simić istakao je da se manifestacija održava u godini kada Srpska pravoslavna crkva slavi jubilej 800 godina autokefalnosti.

"Druženje je održano u predivnom objektu Svetosavskog doma koji treba da bude ponos ove lokalne zajednice i još mnogo šire. Šaljemo i poruku da je potrebno očuvati srpski jezik i pismo", rekao je Simić.

Pjesnik iz Dervente Milorad Đurđević podsjetio je da je prvo "Vihorovo stihovanje" održano prošle godine u Derventi.

"Ovo je i jedan vid vraćanja gostoprimstva pjesnicima iz drugih sredina. U očuvanju srpskog identiteta, kulture i pjesništva Crkvena opština Brod širokogrudno nam je ponudila svoj prostor, s ciljem promovisanja nas kao srpskih stavaralaca i čuvara srpskog identiteta", rekao je Đurđević, koji je i predsjednik Upravnog odbora SKK "Vihor".

U programu su učestvovali pjesnici Miroslav Živković, Jovo Dimić, Savko Pećić, Nenad Simić, Slavko Pokrajac, Milorad Đurđević, Željka Ignjatić, Gordana Ilić, Rada Janjušić, Biljana Dobrilović, Nedeljko Kovačević i Goran Vuković.

Nastupio je i najmlađi sastav Kulturno-umjetničkog društva "Duško Trifunović" Broda.

Prije održavanja manifestacije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena je molitva kojoj su prisustvovali pjesnici.

Organizatori manifestacije su Crkvena opština Brod i SKK "Vihor" iz Dervente.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.