Andrićgrad

Vidovdanske svečanosti - kulturno poprište

  • 28.06.2019. 17:50

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica rekao je danas na obilježavanju Vidovdana da je više nego srećan što publici u Višegradu i svima danas mogu da pokažu kako se sveti dan pretvara u novi mit, odnosno u novo kulturno poprište koje obiluje onim najboljim u kulturi.

"Ja sam više nego srećan što publici Višegrada, odnosno svima možemo da pokažemo kako se sveti dan pretvara u novi mit odnosno u novo kulturno poprište koje obiluje svim najboljim što imamo u kulturi“, istakao je 

On je novinarima istakao da su današnje Vidovdanske svečanosti pete po redu i da postaju tradicija. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Vidovdan mitski dan u istoriji srpskog naroda, dan velikih poraza i velikih pobjeda. 

"Dan koji nas uvijek okupi da poručimo i da pokažemo našu istrajnost, naše htijenje, da nastavimo da njegujemo našu kulturu i našu vjeru. Zahvaljujem Kusturici koji uvijek nađe dovoljno inspiracije da na ovaj način, svojstven njegovom duhu, organizuje obilježavanje Vidovdana koje je danas centralno u Republici Srpskoj", naveo je Dodik. 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je da mu je čast prisustvovati obilježavanju Vidovdana u Višegradu. 

"Ne treba ponavljati šta Vidovdan znači za srpski narod", rekao je Višković i dodao da su u Višegrad danas stigli iz Srbije gdje su bili sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na obilježavanju Vidovdana. 

"Sada smo u Višegradu i velika zahvalnost Kusturici zato što svake godine priređuje ovo obilježavanje i nadam se da će ono postati tradicija za Andrićgrad", poručio je Višković. 

U okviru kulturnog programa na Vidovdanskim svečanostima nastupila je Banjalučka filharmonija sa Borom Dugićem, hor "Srbadija" iz Bijeljine, hor "Kragujevačko pevačko društvo" i Kamerni ansambl Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина