Povratak u pozorište

Vesna Trivalić u novom komadu Biljane Srbljanović

  • 04.10.2018. 11:53

Komad Biljane Srbljanović "Vrat od stakla" u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izveden u petak, 5. oktobra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a reditelj ističe da je u pitanju vrhunska drama koja se bavi odnosom pojedinca i države, pojedinca i istorije, ali je pre svega komad o ljudskoj duši.

Marković je na današnjoj konferenciji za novinare objasnio da komad Biljane Srbljanović, koji je naručio JDP, na jednom nivou govori o važnim društvenim i istorijskim temama, ali i o bolu, revoluciji, veri, neveri, naglasivši da je pozorište prostor vječnih tema koje imaju duboko ukorijenjenje u sadašnjosti. 

Radnja se odvija u krugu beogradske porodice, u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije i svako nosi nasljeđe svoje mladosti. 

"Baka je šezdesetosmaš, kćerke su iz devedesetih, a unuka je predstavnik ove današnje djece koja ne vjeruju u ono što smo mi vjerovali i u šta su verovali naši roditelji", pojasnio je Marković, dodavši da je slučajno izabran 5. oktobar za premijeru iako je taj datum inspirativan.

Poslije 17 godina u pozorište se, ovim komadom, vraća Vesna Trivalić, koja je u vrlo emotivnom obraćanju novinarima, rekla da je nakon što je prihvatila poziv direktorke JDP-a Tamare Vučković Manojlović, počelo da se "dešava sve lijepo zbog čega je upisala akademiju". 

"Vratio mi se život, radost. Ovo je kao vrtić za odrasle, puno strasti i uživanja. Ovo je ispunjenje sna. Ne znam šta sam uradila, ali imam leđa u najfantastičnijem reditelju i glumcima", istakla je Trivalić. 

Ona je pomenula da je replike Srbljanović već izgovarala na televiziji, ali je tada "sidro bilo u rečima", dok je u predstavi "najveći deo između". 

Jelisaveta Seka Sablić je u svom liku Bogdane prepoznala mnogo ličnog i očekuje da će se isto desiti i publici, jer je "Vrat od stakla" predstava koja nas se tiče.

Dragan Mićanović je rekao da je u svakoj rečenici prepoznao krik svoje generacije, a Anita Mančić da svaki lik u komadu i "volite i osuđujete i mrzite", te da su sa Markovićem "nadgradili Biljaninu realnost". 

Irfan Mensur je priznao da je "trebalo izdržati toliku količinu talenta", aludirajući na izuzetnu glumačku postavu, nazvavši reditelja Markovića cunamijem koji ih je "neprstano zapljuskivao orgomnim talasima". 

U predstavi igraju i Milica Gojković, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov i Ana Čarman. 

"Vrat od stakla" je šesti komad Srbljanović koji se postavlja u JDP-u, a sedma predstava Jagoša Markovića u tom teatru. 

Marković je bio zadužen i za scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Bojana Nikitović, za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a za dizajn svetla Dejan Draganov.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.