SPKD "Prosvjeta"

Večeras Božićni koncert u Sarajevu

  • 04.01.2020. 08:23

U Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras će biti održan 10. Božićni koncert koji organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Sarajevo.

Koncert, koji je zamišljen kao uvod u obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, zadržaće sličan koncept kao i prethodnih godina - kombinaciju duhovnog, svjetovnog, etno tradicije i običaja.

Koncert će otvoriti renomirani hor Srpskog pjevačkog društva "Vila" iz Prijedora koji će sa veoma kvalitetnim podmlađenim sastavom prvi put biti dio ovog značajnog kulturnog događaja.

Prikazom srpskih igara iz sarajevskog polja, "Prosvjetin" jubilej obilježiće i Akademski kulturni centar "Seljo" iz Sarajeva koji je prošle godine proslavio 70 godina postojanja.

Na sceni Narodnog pozorišta, između ostalog, biće izvedeno i nekoliko dueta iz najpopularnijeg božićnog baleta "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, a koncert će zatvoriti sarajevski Mješoviti kamerni hor "Lola" pod dirigentskom palicom Josipa Katavića.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta" Sarajevo i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić rekao je novinarima da je u proteklih devet godina na božićnim koncertima nastupilo devet renomiranih horova iz BiH, 14 grupa i amsambala, te više od 40 solista.

"To čini broj od skoro 500 umjetnika i izvođača koji su, uključujući i ovaj koncert, nastupili u Narodnom pozorištu i bili dio naše Božićne priče. Tim povodom objavili smo brošuru koja će biti dostupna na koncertu, a u kojoj smo sabrali sve naše dosadašnje učesnike", naveo je Garić.

Katavić je rekao da je Mješoviti kamerni hor "Lola" za pet godina postojanja osvojio osam internacionalnih nagrada, te da će na koncertu pokušati da dokažu kvalitet koji je prepoznat u svijetu.

"Prošle godine smo na internacionalnom takmičenju horova koje se održava već 56 godina uvršteni među 10 horova u svijetu", istakao je Katavić.

On je najavio da će se predstaviti kompozicijama iz Ukrajine, Rusije, Gruzije, Bugarske i Makedonije, kako bi se osjetila ljepota i čar muzike iz tih zemalja, te da će u jednoj od numera nastupiti i balerina sarajevskog Baleta Jovana Milosavljević.

Početak koncerta zakazan je za 19.30 časova.