U pravoslavni hram u Livnu vraćene restaurirane ikone

  • 22.11.2020. 11:15

U Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu vraćeno je šezdesetak restauriranih ikona koje datiraju iz perioda od 15. do 19. vijeka.

"U hramu u Livnu nalaze se ikone raznih škola i slikarskih pravaca kao što su grčke, kritske, ruske i srpske. Restaurirane su u Muzeju Republike Srpske i vraćene u naš sveti hram", rekao je Srni paroh livanjski Predrag Crepulja.

Vraćene ikone su dio zbirke ikona Srpske pravoslavne crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz Livna koja je 2004. godine proglašena za kulturno dobro BiH.

Prema riječima Crepulje, u hramu se nalaze i četiri čuvene "hadžijske ikone" ili takozvane "Jerusalime" koje su pripadale ličnim zbirkama.

"To su ikone koje su se u 18. i 19. vijeku davale poklonicima koji su odlazili u Svetu zemlju", pojasnio je Crepulja.

Prema njegovim riječima, u svakom teškom vremenu isplivaju dobri ljudi, imovina pravoslavne crkve u Livnu je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu sačuvana zahvaljujući fratru Marku Geli.

"Pokojni fratar Marko Gelo došao je u naš hram u teškoj situaciji i sebe izložio osudi svojih sunarodnika. U tom ratnom periodu sakupio je svu pokretnu imovinu hrama Uspenja Presvete Bogorodice, popisao je i prenio u samostan Gorica. Kada su se Srbi 2000. godine počeli vraćati u Livno, fratar Gelo je sve vratio našem hramu", podsjetio je Crepulja.

On je napomenuo da je Srpska pravoslavna crkva od davnina postojala na području Livna, da Hram Uspenja Presvete Bogorodice datira iz 1856. godine.

U Livnu danas, kaže Crepulja, ima svega tridesetak srpskih kuća, dok je ranije taj broj bio mnogo veći.

Тагови: