"Realno, simbolično, imaginarno"

U okviru "Dani Republike Srpske u Solunu" otvorena izložba fotografija

  • 11.05.2019. 10:56

Izložba fotografija Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske pod nazivom "Realno, simbolično, imaginarno" otvorena je u okviru Dana Republike Srpske u Solunu.

Izložba, koja je otvorena sinoć u Solunu, predstavlja savremenu fotografiju nastalu na prostoru Republike Srpske, a autori su Drago Vejnović, Nenad Malešević i Tajana Dedić Starović, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković rekla je da se ovom izložbom grčkoj publici pružaju mogućnost da se bolje upozna sa radom domaćih savremenih autora, koji su na ovaj način učinili vidljivijom Republiku Srpsku. 

Ona je istakla da izložba predstavlja tri generacije autora koji prikazuju tri različita aspekta stvarnosti i da ih povezuje vrhunski kvalitet. 

Kustos izložbe Mladen Banjac objasnio je da je profesor Vejnović predstavio portrete rađene u specifičnoj staroj tehnici, a Malešević ciklus "Geteov pogled" iz 2014. godine, dok fotografije Tajane Starović Dedić, kao predstavnice nezavisne scene, predstavljaju novi svježi pogled na fotografiju. 

Banjac je zahvalio Predstavništvu Republike Srpske u Solunu za podršku u realizaciji izložbe, kao i u cjelokupnoj organizaciji "Dana Republike Srpske u Solunu". 

"Dani kulture Republike Srpske u Solunu" organizovani su prvi put ove godine s ciljem da se grčkoj publici predstavi kultura Republike Srpske i savremeni izraz naše umjetnosti. 

U okviru Dana Republike Srpske u Solunu predstavljeni su Dječije pozorište Republike Srpske, Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske koja je učestvovala na Međunarodnom sajmu knjiga, a održano je i predavanje profesora istorije Borivoja Miloševića "Srbi i Grci u novijoj istoriji" na Univerzitetu "Makedonija".

Тагови: