"Dani ruske kulture"

U Bratuncu otvorena izložba "Vječna Rusija"

  • 05.02.2019. 20:36

Otvaranjem izložbe fotografija starih ruskih manastira pod nazivom "Vječna Rusija" večeras je u Bratuncu nastavljena manifestacija "Dani ruske kulture".

Izložba se sastoji od 25 fotografija manastira sagrađenih od devetog do 16. vijeka na širokom prostoru od Krima do Sant Peterburga, koji predstavljaju remek-djela ruske arhitekture i različitih stilova gradnje. 

Samo jedan od tih manastira nije bio devastiran u doba komunističke sovjetske vlasti, a nakon raspada SSSR-a pristupilo se njihovoj obnovi i restauraciji. 

Današnji program nastavljen je predavanjem književnice Radmile Vojnović, člana Saveza pisaca Rusije i Udruženja književnika Srbije, o rusko-srpskim odnosima i životu Srba u Moskvi, a predstavila je i izložbu manastirskih fotografija. 

Vojnovićeva je rekla da je bogata zajednička rusko-srpska istorija o čemu se malo zna. 

"Srpski i ruski narod pripadaju istoj tradiciji, a od 11. vijeka počinje sve veće jezičko razilaženje, ali duhovne veze među ovim narodima nisu nikada prekidane i to potvrđuje i podatak da je više srpskih patrijarha privremeno mijenjalo moskovske patrijarhe preuzimajući sva njihova ovlaštenja", pojasnila je Vojnovićeva. 

Ona je govorila i o drugim oblicima saradnje koja je bila intenzivna sve do završetka Prvog svjetskog rata i formiranja Sovjetskog saveza. 

Nakon raspada Sovjetskog saveza i Jugoslavije obnavlja se i intenzivira saradnja između srpskog i ruskog naroda u mnogim oblastima i ona se stalno širi i obogaćuje o čemu svjedoče brojni primjeri, pa i jučerašnje bratimljenje Bratunca i podmoskovskog grada Rošalja. 

Nakon predavanja prikazan je ruski dokumentarni film pod naslovom "Ljaguška Boltuška" reditelja Olega Geraskina. 

Petodnevna manifestacija "Dani ruske kulture" trajaće još tri večeri kada će biti prikazivani ruski filmovi, među kojima i oni o svjetski poznatim ruskim književnicima Aleksandru Puškinu, Mihailu Ljermontovu i Nikolaju Gogolju. 

Organizator ove manifestacije je bratunački Dom kulture uz podršku opštine i Ambasade Rusije u BiH. 

Тагови: