U Beogradu uručene Vukove nagrade

  • 25.02.2021. 14:44

Vukove nagrade za 2020. godinu, koje dodjeljuje Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru, svečano su danas uručene u Beogradu.

Na svečanosti u zgradi Predsjedništva Srbije, pojedincima i institucijama su uručene Vukova nagrada, Izuzetna Vukova nagrada i Povelja, 57. po redu.

Laureati Vukove nagrade za 2020. godinu su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričar književnosti akademik Zlata Bojović, akademski slikar LJiljana Bursać, teatrolog, filmolog, književnik i prevodilac Zoran Đerić i muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Među dobitnicima ove nagrade su i istoričar književnosti, sociolog i filozof Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor, muzički pedagog i dirigent Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak, saopšteno je iz Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije.

Povelju su dobili urednik i voditelj Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Obraćajući se na skupu, ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković čestitala je svim ovogodišnjim dobitnicima i poručila im da su, ne samo nosioci vrijednih priznanja, već i nastavljači Vukovog djela, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

"Vi ste neimari naše kulture i čuvari naše kulturne baštine za buduće generacije", navela je ona, te dodala da je Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto opredijeljeno ka osnaživanju oblasti kulturnog nasljeđa i savremenog stvaralaštva, "kao dvije žile kucavice svake kulture".

Gojkovićeva je istakla doprinos ovog priznanja u vrednovanju dostignuća iz srpskog stvaralaštva, njegovanja tradicije i predstavljanja srpske kulture u svijetu, te podsjetila da su Vukovu nagradu ponijeli velikani srpske kulture kao što su nobelovac Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vasko Popa i Dobrica Ćosić.

Ona je napomenula da Ministarstvo kulture i informisanja aktivno radi na decentralizaciji kulturnog života, kao i jačanju kulturne diplomatije, a veoma je bitan pravac razvoja kulture uvođenje umjetnosti i kulturnih sadržaja u škole, imajući u vidu da je obrazovanje jedna od ključnih uloga ustanova kulture.

"Ukoliko želi da ima visoke domete, kulturna scena ne sme da bude ni rob pseudoelite niti treba da bude usmerena isključivo na domaću publiku. Kultura mora da pripada svima, a kvalitetni kulturni sadržaji su najefikasniji put za bolju sliku o našoj zemlji u međunarodnim okvirima", istakla je ona.

Kulturno-prosvjetna zajednica Srbije 57. put dodjeljuje Vukove nagrade za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Nagrade je 21. decembra 2020. godine dodijelio žiri u sastavu filolog i orijentalista Darko Tanasković /predsjednik/, te književnik Milovan Vitezović, izdavač iz Novog Sada Zoran Gutović, muzički umjetnik Uroš Dojčinović, muzički umjetnik Bora Dugić, književnik Selimir Radulović, profesor na Vojnomedicinskoj akademiji Elizabeta Ristanović, slikar Radovan Trnavac Mića i slikar i vajar Miloš Šobajić. 

Тагови:
  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.