U Beogradu premijerno izvedena predstava "Sedmi dan"

  • 26.03.2021. 22:30

Pozorišna predstava "Sedmi dan" koja je plod saradnje umjetnika iz Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Udruženja "Putujući glumac" iz Beograda, premijerno je u Srbiji izvedena večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu, uz organizacionu i tehničku podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Goran Vračar, autor romana "Sedmi dan" po kom je predstava rađena, rekao je Srni večeras da je jako važno što je predstava, premijerno u Srbiji izvedena baš pred beogradskom publikom, koja je izuzetno dobro reagovala, jer je Beograd svakolika prijestonica svih Srba i "centar srpskog svijeta".

On je naveo da su autori predstave uz pomoć Predstavništva Republike Srpske u Srbiji povukli paralelne veze na koje Srbija i Srpska imaju pravo i napravili predstavu sa beogradskim glumcima.

"Tekst je moj. Scenografiju je radio Borko Močević, vrsni slikar iz Istočnog Sarajeva, tako smo napravili jednu kombinaciju umjetnika iz Srpske i Srbije i konačno jedno djelo koje je zajedničko, čime potvrđujemo da Drina ne graniči nego spaja", rekao je on.

Vračar je rekao da ostaje žal što je broj gledalaca u Narodnom pozorištu zbog epidemioloških mjera bio ograničen, ali da je važno da je predstava oživjela i zaživjela i da će živjeti.

"Pa proći će i ova počast, pa će, nadam se i sale biti pune, ne samo na ovoj predstavi nego na bilo kojoj predstavi jer nama je kultura jako bitna. Kultura je ono što nas predstavlja u svijetu, predstavlja nas same sebi. Sve ono čime smo se do sada predstavljali smo zakopali. Puške su nam uzeli, jedino što nam je ostalo jeste da se gađamo kulturom", rekao je Vračar.

Predstava "Sedmi dan" obrađuje tragičan odnos supružnikaa Јelene i Nenada u kontekstu ovozemaljskog propadanja paralelno prikazujući božanski odnos prema svijetu koji, čim dospije u ljudske ruke, neminovno biva uništen u svevremenskom muško-ženskom sukobu.

Premijerno je izvedena u Istočnom Novom Sarajevu 15. marta, a potom ju je u naredna dva dana vidjela publika na Palama i Zvorniku.

U narednom periodu predviđena su gostovanja u Kruševcu, Novom Sadu, Banjaluci, Bijeljini, Vršcu i Nišu.