Narodna i univerzitetska biblioteka RS

U Banjaluci otvorena izložba o Turgenjevu

  • 28.11.2018. 15:07

U Banjaluci je danas otvorena izložba pod nazivom "Ivan Sergejevič Turgenjev - ruski Evropljanin" povodom 200 godina od rođenja velikog ruskog pisca, nastala na fondu Državnog muzeja Aleksandra Sergejeviča Puškina iz Moskve.

Ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije u BiH Lilija Sabirova kaže da se izložba zove "Ivan Sergejevič Turgenjev - ruski Evropljanin", jer je on bio prvi ruski pisac kojeg je priznala evropska porodica pisaca.

"Bio je doktor Oksfordskog univerziteta, vrlo obrazovan čovjek koji je govorio mnoge evropske jezike", istakla je Sabirova.

Ona je, prije otvaranja izložbe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, rekla da je Turgenjev volio i pozorište i muziku.

"Na izložbi se mogu vidjeti detalji iz njegovog stvaralaštva, sumnje koje je imao dok je nešto pisao, privatne veze, a biće prikazan i film o Turgenjevu", precizirala je Sabirova.

Ona je rekla da su izložbu pripremili Ambasada Rusije u BiH, Ruska humanitarna misija, te moskovski Muzej Puškina.

"Prije Banjaluke, izložba je postavljena širom Evrope, pa i u Sarajevu, i bila je dobro posjećena, jer je Turgenjev, ne samo rusko, već i svjetsko nasljeđe. Sljedeće sedmice biće predstavljena u Beogradu", dodala je Sabirova.

Književnik i predstavnik Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Berislav Blagojević rekao je da je fokus izložbe na onome šta je Turgenjev uradio za rusku kulturu i njeno prožimanje evropskim vrijednostima.

"Turgenjev je živio u Londonu, Parizu i Baden-Badenu i družeći se sa Gi de Mopasanom, Emilom Zolom, Gustavom Floberom, Čarlsom Dikensom prisvajao je tekovine evropske civilizacije i unosio ih u ruski život i te ideje je zastupao i u svojim djelima. Borio se za ukidanje kmetstva u Rusiji, imao je problema i sa cenzurom i kritikom. Sve je to naknadno vrednovano i položilo je test vremena", rekao je Blagojević.

Ivan Sergejevič Turgenjev bio je ruski književnik i autor drama. Njegovo najpoznatije djelo je roman "Očevi i djeca" koji se smatra za jedno od najznačajnijih književnih djela u 19. vijeku.

Turgenjev je rođen 1818. godine u Rusiji, a umro je 1883. godine u Francuskoj.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија