Ministarstvo prosvjete

Trivić: Zajedno jačati nacionalni identitet

  • 30.09.2019. 13:20

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić razgovarala je danas u Banjaluci sa predstavnicima republičkih ustanova kulture o načinima na koji se kroz obrazovni sistem i kulturu može ojačati nacionalni identitet srpskog naroda.

Trivićeva je istakla da je akcenat stavljen na razvoj nacionalnog identiteta kroz jezik, pismo, umjetnost i kulturu, te kako da se to ukomponuje sa nastavnim planom i programom.

"Već imamo sadržaje koji se odnose na razvoj jezika i kulture, ali nam je cilj da detaljno razmotrimo koji su to novi načini i metodologije pristupa djece sadržajima ustanova kulture", rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je napomenula da je plan da se kroz nastavne planove i programe đaci dodatno edukuju o svim aspektima značaja nacionalnog kulturnog identiteta Srba, ali i da se u većem broju organizuju posjete đaka ustanovama kulture.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović istakao je značaj teme jačanja nacionalnog identiteta u Republici Srpskoj, kao i multidisciplinarne saradnje svih relevantnih ustanova u ovoj oblasti.

"Ustanove kulture, uz našu pomoć, treba da naprave prioritete i sadržaje koji će biti zanimljivi đacima", naveo je on i dodao da treba više približiti kulturne sadržaje i đacima u malim i udaljenim mjestima.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske LJilja Petrović Zečić ocijenila je da je školske planove i programe potrebno prilagoditi vremenu u kojem đaci uče, odnosno da se sadržaji predstave na njima prihvatljiv i zanimljiv način.

"Neophodno je i da posjete ustanovama kulture budu obavezne, kao i da budu organizovane i za đake u udaljenim mjestima jer djeca, možda, nisu u mogućnosti da ih samostalno posjete", rekla je Zečićeva.

Ona je istakla značaj posjeta ustanovama kulture, jer su đaci van učionica puno više znatiželjni i otvoren za nova znanja.
 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.