Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske

Trivić: Svetosavska nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja

  • 19.08.2019. 13:54

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je Vlada Srpske danas usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, prema kojem je uvedena Svetosavska nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja.

Јedna od novina izmijenjenog zakona je i to da će supružnici i djeca poginulih boraca biti oslobođeni naknade za polaganje stručnih ispita. 

Trivićeva je navela da će Svetosavska nagrada biti dodjeljivana svake godine na praznik Svetog Save, 27. januara. 

"Biće propisani kriterijumi koji će svi oni koji budu predlagani morati ispuniti. Na ovaj način želimo da pokažemo da prosvjetni radnici imaju prosvjetiteljsku ulogu, kakvu je nekada imao Sveti Sava", rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Srpske. 

Ona je rekla da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ostale ključne izmjene kao i u Nacrtu, koje predviđaju da će mala matura ubuduće biti proslavljana u okviru školskih objekata. 

Predviđeno je i da u okviru specijalnih škola za djecu sa poteškoćama u razvoju budu osnovani resursni stručni centri, da bi ta usluga bila dostupna što većem broju takve djece u Srpskoj. 

Trivićeva je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske u junu usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju sa zaključkom da bude obavljena javna rasprava. 

"Ministarstvo prosvjete i kulture je provelo javnu raspravu u sedam gradova. Na osnovu prijedloga stručne javnosti iznesenih na javnim raspravama i prijedloga i sugestija narodnih poslanika, Ministarstvo prosvjete i kulture je doradilo određene zakonske odredbe, neke je korigovalo, a neke unijelo u tekst kao bolja rješenja", navela je Trivićeva.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм