Tanja Đaković u Sofiji

Tri elementa uvrstiti na lisu nematerijalne kulturne baštine

  • 29.05.2019. 16:01

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković izjavila je danas u Sofiji da Srpska namjerava da u što kraćem roku na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa upiše još tri elementa - Nevesinjsku olimpijadu, osaćanski jezik i tradicionalni uzgoj konja lipicanera.

Đakovićeva je danas u Sofiji razgovarala sa direktorom Uneskovog Centra za očuvanje nematerijalnog nasljeđa za područje jugoistočne Evrope Irenom Todorovom o dosadašnjim aktivnostima na očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske, kao i o projektima koji su u toku i budućim planovima. 

Ona se sa Todorovom sastala u okviru gostovanja izložbe "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" u Etnografskom muzeju u Sofiji, te zahvalila Uneskovom Centru za dosadašnju podršku i saradnju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske. 

Todorova je izrazila spremnost da i u narednom periodu podrži sve aktivnosti koje doprinose očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa. 

U znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji izložbe u Bugarskoj, Đakovićeva je Todorovoj uručila uramljen primjerak Zmijanjskog veza, kao prvog elementa nematerijalne baštine upisanog na Uneskovu listu. 

Sastanku su prisustvovali direktor Etnografskog muzeja u Sofiji Petko Hristov i načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Milica Kotur.  

Тагови: