Zorana Mihajlović

Tri ćilima iz Srbije uskoro pod zaštitom Uneska?

  • 25.12.2019. 12:39

Srbija će do marta zvanično predložiti Unesku da na listu svjetske kulturne baštine uvrsti i tri ćilima iz Srbije: pirotski, staparski i sjeničko-pešterski.

"Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da već od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska", rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u Vladi Srbije, gdje je predstavljen "Srpski salon" koji je u saradnji sa NALED-om opremljen ručnim radovima.

Ona je rekla i da je počektom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite pomenuta tri srpska ćilima.

U "Srpskom salunu" su predstavljeni rezultataizajedničkih aktivnosti na očuvanju kulturnog naslijeđa kao pokretača lokalne ekonomije i najavljeni dalji planovi u toj oblasti, a prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, izvršna direktorka NALED-a Violeta Јovanović, kao i žene koje se bave ručnim radovima.

Na skupu je rečeno da su upravo te žene napravile "kraljevski pojas" za predsjednika Kine Si Đinpinga koji mu je predat tokom posjete Kini predsjedika Srbije Aleksandra Vučića, zatim pirotske ćilime koji su poklonjeni predsjednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu, staparski ćilim za princa Čarlsa, kao i druge rukotvorine koje se poklanjaju stranim zvaničnicima.

Тагови: