Kinoteka Republike Srpske

Trebinje: Otvoren osmi filmski kampus

  • 25.09.2018. 22:23

U Trebinju je, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, otvoren filmski kampus na kojem će do 30. septembra učestvovati tridesetak studenata iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore, kao i istaknuti filmski umjetnici i pedagozi iz regiona.

Predavači na osmom filmskom kampusu biće majstori kamere i režije, a svako veče biće organizovane filmske projekcije. 

Vršilac dužnosti direktora Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da je kampus značaj zbog toga što studenti mogu da čuju ono što ne mogu tokom redovnog školovanja. 

"Bitno je i druženje studenata, jer može da rezultira i koprodukcijom", istakao je Lalović. 

On je dodao da je cilj i da na ovaj način budu decentralizovana kulturna dešavanja u Srpskoj. 

Lalović je naglasio da su filmovi koji će biti prikazani vrlo vrijedni. 

"Neki su iz perioda Kraljevine Jugoslavije, neki su digitalizovani, poput kultnog filma `Varljivo leto 68`. Prve večeri premijerno će biti prikazan film `Nigde`", naveo je Lalović. 

Student filmske režije iz Beograda Siniša Cvetić, koji prvi put učestvuje u kampusu, istakao je značaj povezivanja ljudi iz regiona koji kulturološki dijele puno toga. 

"Tako možemo stvarati nešto što će biti interesantno svima", istakao je Cvetić. 

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da je Trebinje, koje je drugi put odabrano da bude domaćin ove manifestacije, inspirativno za sve filmske stvaraoce. 

Generalni pokrovitelj filmskog kampusa je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a podržku je dao i grad Trebinje.