Top 10 najboljih rok frontmena svih vremena

  • 16.04.2021. 22:20

Rokenrol sigurno je prevazićen i potisnut muzički žanr, međutim, prošli vijek bio je u znaku ronkenrola. Nevjerovatna energija, hitovi za sva vremena, ali i ljudi koji su pojedinačno obilježili prošli vijek svojim talentom i harizmom.

Ovoga puta nabrajamo 10 najboljih rok frontmena svih vremena.

10 - Bruce Dickinson, Iron Maiden

Šoumen kojeg vole kritičari i fanovi svojim vokalnim sposobnostima dostigao je poređenja sa operskim pjevačima. Dao je prepoznatljiv zvuk Iron Maidenu koji ih je u mnogome proslavio.

9 - Dave Grohl, Foo Fighters

Nekada bubnjar Nirvane, Dejv je u Foo Fightersima dostigao vrhunac svoje karijere kao vokal. Jedinstven i snažan glas koji je postao prepoznatljiv na rok sceni. Energija, harizma obilježili su ga kao jednog od najvažnijih frontmena. Koliko je posvećen publici najbolje govori scena na koncertu 

8 - Bono, U2

Možda je u obražen, ali je stvorio U2 kakav je danas. Zamjeraju mu veliki ego i njegovu lošu interakciju sa publikom, ali njegovo izvođenje na koncertima je izuzetno posebno.

7 - Axl Rose, Guns n Roses

Energija, harizma, vokalne sposobnosti koje su dale upečatljivu boju bendu koji je autor najprodavanijeg albuma ikada u svijetu. Danas od te veličine nema mnogo, ali je obezbijedio svoje mjesto u istoriji. Ipak, njegova problematična ponašanja na koncertima, otkazivanje nastupa, prekidanje nakon nekoliko pjesama, smjestili su Axl-a u i u najomraženije pjevače.

6 - David Lee Roth, Van Halen

Roth je prvi pjevač Van Halena i čovjek koji je nastupima na koncertima napravio jednog od najpoželjnijih izvođača.

5 - Steven Tyler, Aerosmith

Jedan od seks simbola, nevjerovatan pjevač i autor hitova za sva vremena. I dan danas ima nevjerovatan glas i nevjerovatno pjeva

4 - Ozzy Osbourne

Princ tame koji je uvijek znao napraviti predstavu na koncertu. Dobar glas, teatralan nastup (odgrizao je glavu slijepom mišu), čovjek sa toliko ovisnosti i danas je živ, teško priča ali i dalje pjeva odlično.

3 - Mick Jagger, The Rolling Stones

Rokenrol je nezamisliv bez Stonsa i Džegera koji je ikona u svakom pogledu. Uspio je prenijeti energiju na publiku. Sada i u poznim godinama, Džeger sa istom energijom nastupa na svakom koncertu. Iako nikada nije važio za naročito dobrog pjevača, harizma i planetarna popularnost Stonsa stavili su ga na listi najboljih u istoriji. Ovdje je na trećem mjestu, ali po popularnosti benda sigurno su Stonsi broj jedan.

2- Robert Plant, Led Zepeling

Vrištanje, divlje ponašanje, sve su to osobine Planta koji je jedna od najvažnijih figura u rokenrol istoriji. Emocionalna povezanost i vokalne sposobnosti, Plant je bio živa i samostalna predstava na koncertima.

1 - Freddie Mercury, Queen

Čovjek sa najboljim vokalnim sposobnostima u rokenrolu. Beskrajno harizmatičan, kontroverzan, čovjek koji je otišao prerano ostavio je neizbrisim trag u rokenrol istoriji. Na ovoj listi se nalazi na mjestu broj jedan jer sa svojom energijom i vokalnim sposobnostima, ne može mu niko parirati.