Srbi zaokupljeni drugim problemima

Telebak: Ko izgubi jezik, gubi i sebe kao narod

  • 12.03.2020. 08:55

Lingvinista Milorad Telebak izjavio je u Brčkom da su Srbi, zaokupljeni drugim problemima, postali prilično ravnodušni i ne vode brigu o srpskom jeziku, te ocijenio da "Karavan kulture govora" predstavlja zračak nade.

Telebak smatra da je srpski jezik "raščerupan", prisvojen i gotovo poništen.

"Ko ne vodi računa o jeziku, ne vodi računa ni o sebi. Ko izgubi jezik, gubi i sebe kao narod", rekao je Telebak sinoć novinarima uoči tribine o unapređenju kulture govora čiji su predavači bili i francuski humanitarac Arno Gujon i komunikolog Slobodan Roksandić.

Gujon je naveo da je srpski jezik naučio da bi razumio srpski narod na Kosovu i Metohiji kojem godinama pomaže, te da mu učenje nije bilo nimalo lako.

"Kada sam ga naučio, onda mi se otvorio novi svet. U jednom trenutku sve što mi je bilo nepoznato pre toga, postalo mi je poznato, razumljivo. Počeo sam da razumem šta piše u novinama, šta mi govore ljudi na Kosmetu. Oni su počeli mene da razumeju. Pre toga, kao da sam gledao crno-beli film i odjednom ga ugledao u boji", naglasio je Gujon.

Roksandić je rekao da projekat "Karavan kulutre govora", koji se realizuje u Republici Srpskoj, ima višestruki značaj i da je cilj održavanja tribina da se građanima ukaže na potrebu očuvanja srpskog jezika.

"Druga strana je još vrednija, a to je rad sa decom i mladima. I ono što je najvažnije, jeste što smo podsetili decu i mlade da njihov uspeh zavisi od toga koliko rade na usmenom izražavanju", rekao je Roksandić.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Brčko Dragan Tomić podsjetio je da je tribini prethodila radionica za učenike osnovne i srednje škole, te da će danas biti organizovana još jedna.

Projekat "Karavan kulture govora" u Republici Srpskoj realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture, a od ove godine prvi put učestvuje i SPKD "Prosvjeta" Brčko.

Projekat je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u saradnji sa Udruženjem za razvoj i unapređenje kulture govora "Izražajanost" iz Beograda.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина