Upravni odbor Sterijnog pozorja

Svetlani Bojković Sterijna nagrada

18:45, 07.12.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Glumica Svetlana Bojković dobitnica je Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture za 2019. godinu, odlučio je danas Upravni odbor Sterijinog pozorja.

Nagrada se sastoji od statuete Jovana Sterije Popovića, diplome kao i novčanog dijela, a Svetlani Bojković biće uručena 3. juna na zatvaranju 64. Sterijinog pozorja, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske. 

Svetlana Bojković diplomirala je glumu u klasi profesora Predraga Bajčetića 1970. godine. 

Bila je stalna članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gdje ostaje do 1993. godine, a zatim prelazi u status istaknutog slobodnog umjetnika. 

Od tada najviše igra u Ateljeu 212. 

Odigrala je više od 200 uloga u TV serijama i TV dramama. 

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, te nagrade "Joakim Vujić" za doprinos pozorišnoj kulturi, "Žanka Stokić" i "Branislav Nušić" za životno djelo u komediji, Nagrada za životno djelo "Dobričin prsten". 

Svetlana Bojković je na Sterijinom pozorju prisutna od 1969. godine, i, kako su naveli iz ove institucije, od tada je na tom festivalu ostvarila osam uloga. 

Sterijina nagrada za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umjetnosti i kulture ustanovljena je 1965. povodom desetogodišnjice Pozorja i ne dodjeljuje se svake godine. 

Među pojedincima koji su odlikovani ovim priznanjem su, između ostalih, Miroslav Krleža, Mira Stupica, Mija Aleksić, LJuba Tadić, Jovan Ćirilov, Mira Banjac, Petar Kralj, Vlastimir Đuza Stojiljković, Predrag Ejdus, Dušan Kovačević i mnogi drugi istaknuti ljudi kulturnog i pozorišnog života.