Veliki izložbeni salon Banskog dvora

Svečano otvaranje izložbe "Duboki trag" akademskog slikara Ljubomira Gajića 4. marta

  • 28.02.2020. 13:02

Svečano otvaranje izložbe slika pod nazivom „Duboki trag“ akademskog slikara Ljubomira Gajića biće upriličeno u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora - Kulturnog centra u srijedu, 4. marta 2020. godine, sa početkom u 19 časova.

U okviru izložbe, biće predstavljeno pedeset djela nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine, od kojih većina nije ranije izlagana. Stručni osvrt na izabrana djela povjeren je prof. dr Ljilji Ševo.

Značaj stvaralaštva Ljubomira Gajića za likovnu i kulturnu scenu Republike Srpske je višestruka, s obzirom na osebujnost ovog izvanrednog umjetnika. Opšti cilj izložbe slika akademskog slikara Ljubomira Gajića jeste da se na najljepši način podsjeti na važnost  njegovog stvaralaštva i upozna šira javnost, a prvenstveno mladi stvaraoci, učenici i studenti, sa radom ovog izuzetnog umjetnika koji je iza sebe ostavio stotine vrhunskih slika. 

„Ljubomir Gajić je bio slikar u čijem opusu je tema bila sekundarna kategorija, u kojem su, iznad svega, dominirale raskošno izvorna osjećajnost i kontemplativno produbljena vizija. One isijavaju i iz radova nastalih u poslednjim godinama njegovog stvaralaštva i prerano završenog života“....

...„Poslednji ciklus slika Ljubomira Gajića potvrđuje njegovu životnu posvećenost slikarstvu i njegovom elementarnom značenju. Ovi radovi su turbulentna pomiješanost idejnosti, literarnosti, mitologije, poezije, kontemplacije ljubavi i smrti sa linijom, strukturom, gestom, kompozicijom, plasticitetom i bojom. Gajićev stvaralački proces, koji bi se možda mogao odrediti ka „imaginativni realizam“, podrazumijeva dinamičnu fluktuaciju, alternaciju između svjesnih i nesvjesnih procesa. 

U svom intimizmu i u svojoj ispovjednosti ove slike su otjelotvorenje one tako istinite Andrićeve bilješke: 'Ponekad se cela ova šarena dnevna svetlost našeg života zanjiše kao tanka kulisa i mi, za trenutak jedan, sagledamo ono što se nalazi iza nje. Od toga nam se zavrti u glavi, ponese nas laka nesvestica koja brzo prođe, ali posle toga čuvamo dugo sećanje na taj trenutak, kao saznanje koje nas krepi i daje nam snage da izdržimo ovu stvarnost na koju smo osuđeni'.“, navodi se u osvrtu na izložbu koji potpisuje istoričar umjetnosti prof.dr Ljiljana Ševo.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan i edukativni program za djecu školskog i predškolskog uzrasta koji će imati priliku da se upoznaju sa djelom Ljubomira Gajića.

Ljubomir Gajić (1948-2017) je priznati akademski slikar i sociolog kulture. Gajić je u Beogradu završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine. 

Jedan je od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci, na kojoj je izveo prvu klasu mladih umjetnika, kao redovni profesor, na predmetu Crtanje i slikanje. Bio je redovni profesor Metodike nastave na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, te osnivač i prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

Organizator izložbe je Udruženje građana „REZ“ u saradnji sa Banskim dvorom - Kulturnim centrom. Pokrovitelji izložbe su predsjednica Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka. 

Izložba  je prodajnog karaktera i biće otvorena do 4. aprila 2020. godine.
 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок