Izložba stripa u Foči

Štrbac i Princip rame uz rame sa Zagorom i Blekom

  • 19.05.2019. 19:32

David Štrbac i Gavrilo Princip rame uz rame sa Zagorom, Blekom, Alan Fordom, Mister Noom i drugim borcima za pravdu. Sve to može da se vidi na izložbi stripa Srpske u Foči. Radove domaćih, ali i najpoznatijih svjetskih autora zainteresovani mogu da pogledaju, ali i kupe u naredna dva dana. Organizatori kažu da je sve više ljudi zainteresovano za ovu vrstu umjetnosti. 

"Svjedoci smo da od devedesetih naovamo nekako je strip izgubio na snazi. Ovo je neka revitalizacija, novo rađanje i oporavak stripa," kaže Vladimir Pantović, direktor CKI Foča.

Domaći strip crtači pokazali su da se i nacionalne teme mogu uspješno oslikati kroz strip. U stripove su pretočena i djela Petra Kočića, a domaći autori izdali su i ciklus o Prvom i Drugom svjetskom ratu.

"Uradio sam dva stripa na temu sarajevskog atentata. Jedan od njih je urađen u saradnji sa doktorom Neletom Karajlićem, po njegovoj priči," rekao je Predrag Ikonić, strip crtač iz Pala.
 
"I ne osjetite kad postanete profesionalni strip ctrač, pretpostavljam kad počnu da vas plaćaju za to. Inače, kao i u mnogim drugim zanimanjima, vrlo je bitna strast prema onome šta radite," kaže Borislav Maljenović, strip crtač iz Doboja.

Za strip se kaže da je uvod u književnost i prva stepenica u stvaranju čitalačkih navika. Generacije djece nekada su odrastale takmičeći se u čitanju i sakupljanju stripova. Za one najmlađe organizovana je i škola stripa.

"Trenutno obrađujemo neke teme iz svakodnevnog života, nešto što nam se desi u školi, nešto simpatično," pojašnjava Anica Niković, učenica Gimnazije.

"Volim da crtam i da čitam, volim stripove," rekao je Lazar Đuričić, koji tek treba da krene u školu.

"Poslije svake radionice uzmemo te radove i objavljujemo u našem strip časopisu Parabelum. I dosad se stvarno pokazalo da svaki grad ima minimum desetak do dvadeset baš talenata," rekao je Zoran Pejić, predsjednik Udruženja „Deveta dimenzija“.

Na izložbi je predstavljen i osmi broj magazina Parabelum na 300 stranica. Riječ je o najobimnijem strip časopisu, ikad objavljenom na prostorima bivše Jugoslavije.

  • 12:15 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству, као и мноштво злата вриједних савјета, те приче о вриједним пољопривредницима, домаћинима, и плодовима њиховог рада.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Наша Српска (Р)

    Емисија: Наша Српска (Р)

  • 13:25 Енерго клуб (Р)

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина