Festivalu poezije "Mihaj Eminesku"

Srpski pjesnik odbio da ide na festival zbog poziva Kosovu

  • 16.08.2018. 09:55

Pjesnik Adam Puslojić odbio je da učestvuje na Međunarodnom festivalu poezije "Mihaj Eminesku", koji će biti održan od 16. do 21. septembra u rumunskom gradu Krajova, jer je pozvan i predstavnik samoproglašenog Kosova.

Puslojić je uputio protest organizatorima ovog festivala, jer su među dvadesetak zemalja učesnica uvrstili i Kosovo, pišu "Večernje novosti". 

Kao gost iz samoproglašenog Kosova najavljen je pjesnik LJuljzim Tada, a iz Srbije pjesnici Slavko Almažan, Milutin Đuričković, Jeremija Lazarević, Radomir Andrić i Adam Puslojić. 

"Kao srpski pesnik i kao član Rumunske akademije, ne mogu to sebi da dopustim. To je za mene košmar i ljudska drama. Dok se ne izvine i dok ne povuku tu bedastoću, ne pada mi na um da idem", rekao je Puslojić za "Novosti". 

On je dodao da je na Fejsbuku vidio sliku plakata i da se zgranuo kada shvatio šta je napisano, te napominje da Rumunija nije priznala Kosovo. 

"Nisam to očekivao, jer mi je Rumunija kao druga domovina", rekao je Puslojić. 

Puslojić kaže da u pozivu za učešće organizatori nisu naveli imena država, te da je poziv poslala Akademija "Mihaj Eminesku" iz Krajove, koju je osnovao rumunski pjesnik Jon Deakonesku. 

Navodeći da su suorganizatori Skupština grada Krajova i Ministarstvo za kulturu Rumunije, Puslojić kaže da ne vjeruje da organizatori imaju "zeleno svjetlo" od svog ministarstva kulture da pozovu Kosovo kao zemlju učesnika, jer Rumunija nije priznala samoproglašeno Kosovo. 

"Oni na to nemaju zakonsko pravo. Sada sve zavisi od organizatora. Ako ne isprave svoj propust, ja tamo neću ići", rekao je Puslojić

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.