Bjelogrlić i Kuzmanović ponovo zajedno u kadru

"Srpski Mančester": Istinita priča o Leskovcu između dva svjetska rata

  • 28.03.2019. 09:31

Igrani film pod radnim nazivom "Srpski Mančester", koji će se baviti ekonomskim usponom Leskovca u periodu između dva svjetska rata, počeće da se snima krajem ljeta, a u biskopima će se naći krajem naredne godine, izjavio je reditelj Ivan Stefanović. 

On je za agenciju Beta kazao da će to biti prvi igrani film o Leskovcu, "velika saga o privrednom i ekonomskom usponu grada na Veternici koji se od turske kasabe pretvara u gradić nalik evropskim, kao i o ljudima i njihovom duhu".

"Tema filma je taj divni period Leskovca između dva svjetska rata i priča o njegovom usponu, u kome dva glavna junaka, koja se vraćaju iz Prvog svjetskog rata zatiču promijenjene okolnosti. Glavni junak, u pokušaju da ponovo osvoji svoju djevojku, mora da uspije u životu i to mu polazi za rukom uz pomoć Mite. Pravi prvu fabriku i postaje industrijalac. Ovo je jedna bajka o Leskovcu, zasnovana na istinitim događajima", kazao je Stefanović koji je režirao i serije "Bela lađa" i "Cvat lipe na Balkanu".

Kako je naveo, glavne uloge su povjerene Andriji Kuzmanoviću, Viktoru Saviću, Slobodi Mićalović i Draganu Bjelogrliću, dok se za drugom glavnom junakinjom još traga.

U filmu koji će se, prema saznanjima agencije Beta, zvati "Zlatno doba srpskog Mančestera" igraće i glumci leskovačkog pozorišta, kao i naturščici, a očekuje se da će se pojaviti i Gojko Mitić, Leskovčanin koji je u vestern filmovima igrao Vinetua.

"To je topla, romantična priča sa humorom, ali nije nužno komedija. Ovo je naša bitka za očuvanje autentičnosti nečega što apsolutno nigdje ne postoji, a to su leskovačka tradicija i duh, kultura tog vremena, leskovačka transformacija iz turske kasabe u mali i divan evropski gradić, što je poptuno fascinantno", rekao je Stefanović.

Producent filma je leskovački "Lefilm", prva produkcijska kuća van Beograda koja je dobila podršku od države, odnosno Filmskog centra Srbije, dok su scenaristi Đorđe Milosavljević i Vlada Andrić.

Тагови: