Povezivanje Slovena

Srbija predsjedava međunarodnim Forumom slovenskih kultura

  • 04.09.2018. 15:41

Srbija je danas preuzela predsjedavanje Međunarodnom fondacijom "Forum slovenskih kultura" koja će nastaviti rad na očuvanju i afirmaciji kulturnih vrijednosti slovenskih država.

Povezivanje slovenskih naroda u kulturi i afirmisanje saradnje u ovoj oblasti, te organizovanje tura, međusobna saradnja radnika iz kulture, kao i prevođenje književnih djela na slovenske jezike predstavljaju neke od ciljeva foruma, rečeno je na konferenciji za novinare. 

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da je riječ o plemenitoj misiji usmjerenoj na očuvanje i afirmaciju kulturne baštine slovenskih zemalja. 

Vukosavljević, koji je na radnoj sjednici preuzeo predsjedavanje Upravi foruma, ukazao je i na značaj angažovanja te međunarodne fondacije na promovisanju istorijskih i tradicionalnih vrijednosti. 

Predstavnik Slovenije Andreja Rihter naglasila je da forum gradi mostove kulture među ljudima, ali i da zahvaljujući tome omogućava povezivanje zemalja u oblasti turizma i ekonomije. 

Ona je rekla da Forum, koji će naredne godine obilježiti 15 godina postojanja, okuplja 13 zemalja sa više od 300 miliona stanovnika. 

"Poštujemo sve naše razlike, a kultura je ono što nas spaja", navela je Rihterova. 

Tokom sastanka utvrđene su smjernice za rad, kao i najvažniji projekti koje će članice Foruma razvijati samostalno i u saradnji sa srodnim organizacijama u Evropi i svijetu. 

"Forum slovenskih kultura" osnovan je 2004. godine kao međunarodna neprofitna fondacija koja djeluje u javnom interesu radi afirmisanja kulture slovenskih zemalja u evropskom i svjetskom kontekstu. 

Organizacija danas povezuje 13 zemalja - Bjelorusiju, BiH, Bugarsku, Makedoniju, Poljsku, Rusiju, Slovačku, Sloveniju, Srbiju, Ukrajinu, Hrvatsku, Crnu Goru i Češku.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија