"Dani Republike Srpske u Solunu“

Solunskoj publici predstavilo se Dječije pozorište RS predstavom „Odisej – san o povratku“

  • 09.05.2019. 15:57

U okviru manifestacije „Dani Republike Srpske u Solunu“ danas se solunskoj publici predstavilo Dječije pozorište Republike Srpske predstavom „Odisej – san o povratku“.

„Sudeći prema reakcijama publike, u kojoj je bilo oko 300 učenika osnovne škole, predstava je zaista sjajno prihvaćena. Dokazali smo da Republika Srpska ima šta da ponudi na međunarodnoj kulturnoj sceni“, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Ona je ukazala na tradiciju pozorišnog stvaralaštva u Republici Srpskoj, ističući kvalitetan rad Narodnog pozorišta i Dječijeg pozorišta Republike Srpske. 

„Кad je riječ o pozorišnom stvaralaštvu, imamo apsolutno kapacitete, ljudske resurse i programe, da na najbolji način predstavimo Republiku Srpsku u Solunu, na kulturnoj sceni Evrope, ali i širom svijeta“, istakla je ministar Natalija Trivić.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković naglasila je da ovo gostovanje potvrđuje koliko je snažna kultura Republike Srpske.

„Ima li većeg izazova od toga da predstavu ’Odisej’ koja je osvojila tolike gradove, tolike ansamble dovedemo u kolijevku kulture, u kolijevku Odisejevu“, naglasila je Marinkovićeva.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović Athanasiou potvrdila je da je jedan od ciljeva predstavništva promocija kulture Srpske.

„Želimo da grčkom narodu približimo sve ono što Republika Srpska ima da ponudi. Upravo kroz ovakve manifestacije mi započinjemo jedan vid tradicije kroz koji ćemo nastojati da promovišemo Republiku Srpsku“, rekla je Jelena Jovanović Athanasiou.

Direktor pozorišta Кoloseon Janis Zafiriu izrazio je zadovoljstvo što prvi put može da ugosti jednu predstavu iz Republike Srpske i nada se da će kulturna saradnja biti nastavljena. 

„Dani kulture Republike Srpske u Solunu“ biće nastavljeni sutra (10.05.2019), otvaranjem štanda Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, gdje će  Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstaviti kompletno izdavaštvo Republike Srpske.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće se (10.05.2019) izložbom „Realno, Simbolično, Imaginarno“. Riječ je o radovima fotografa Drage Vejnovića, Nenada Maleševića i Tajane Dedić Starović koji predstavljaju savremenu fotografiju nastalu na prostoru Republike Srpske.

Predviđeno je takođe predavanje profesora dr Borivoja Miloševića „Srbi i Grci u novijoj istoriji“ (10.05.2019), koje se odnosi na veze i uticaje između Srba i Grka koji sežu duboko u istoriju, o tome koliko su složeni i prevazilaze proste političko-diplomatske veze jer se ogledaju i u oblastima kulture, umjetnosti i religije.

„Dani kulture Republike Srpske u Solunu“ organizuju se prvi put ove godine s ciljem da se grčkoj publici predstavi kultura Republike Srpske i savremeni izraz naše umjetnosti.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.