Programi na 30 lokacija

Smotrom folklora otvoreno "Prijedorsko ljeto kulture 2019"

  • 31.05.2019. 08:33

Manifestacija "Prijedorsko ljeto kulture 2019" otvorena je smotrom folklora "Zaigrajmo, zapjevajmo", koja je okupila 12 kulturno-umjetničkih društava sa područja Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je ovo jedinstvena manifestacija koja se počela održavati prije 11 godina i u kojoj učestvuju gotovo svi stvaraoci u oblasti kulture i umjetnosti prikazujući sve što su u proteklih godinu dana radili i vještine koje su savladali. 

"Učesnici uglavnom potiču iz Prijedora, a njima su se tokom godina počeli pridruživati predstavnici naših bratskih gradova širom bivše Jugoslavije, od Srbije do Slovenije, a nekada su dolazili i gosti iz Trenta, iz inostranstva", rekao je Đaković sinoć u Prijedoru. 

Đaković je podsjetio da se sadržaji organizuju na brojnim lokacijama u gradu, a da je tome dodata i putujuća manifestacija "Selo veselo" u okviru koje se mještani u ruralnim krajevima takmiče u starim, tradicionalnim vještinama. 

"Manifestacija `Prijedorsko ljeto kulture` postala je brend u kojem uživaju i naši građani i naši gosti", dodao je Đaković. 

Ove godine će se 42 programa iz pozorišne, likovne, književne, horske, filmske, muzičke, lutkarske, etnološke i folklorne oblasti odvijati na više od 30 lokacija. 

"Prijedorsko ljeto kulture" nastavlja se u subotu predstavom "Da li slike spavaju" Male lutkarske scene, koja će biti održana na gradskom šetalištu ispred Galerije "Sreten Stojanović", sa početkom u 19.00 časova.