Albreht Direr

Slika kupljena na buvljaku sada vrijedi milione

  • Извор: Б92
  • 26.11.2021. 20:13

Jedna londonska galerija ima u ponudi do sada nepoznato djelo Albrehta Direra. Prije nekoliko godina pronađeno je na buvljaku u Bostonu i kupljeno za 30 dolara. A onda se ispostavilo da vrijedi milione.

Ovo je priča koju bi vjerovatno svako želio da doživi: čovjek je crtež na požutjelom listu papira za 30 dolara na buvljaku u Bostonu misleći da je riječ o reprodukciji iz 20. vijeka, a kasnije se ispostavilo da je to originalno djelo njemačkog renesansnog slikara Albrehta Direra, koje navodno vrijedi možda čak 50 miliona dolara.

Riječ je o crtežu "Djevica sa djetetom" nastalom, kako se procjenjuje, 1503. godine.

Albreht Direr: genije i revolucionar

Direr je jedan od najvažnijih njemačkih umjetnika, njegova slika "Četiri jahača apokalipse" spada u remek-djela u istoriji umjetnosti. Kao i mnoge druge.

Živio je od 1471. do 1528. godine, na prelazu iz kasnog srednjeg u rani novi vijek. To je vrijeme koje je donijelo velike društvene potrese: crkva i vjera sve više su gubile na važnosti. Umjesto toga, do izražaja dolazi pojedinac. Nova predstava o čovjeku renesanse ogleda se u književnosti, arhitekturi i, naravno, slikarstvu i vajarstvu. Djela Albrehta Direra svjedoče o tom velikom razvoju.

Njegov rodni grad Nirnberg bio je ekonomski i kulturni centar za Direrova života. To je pomoglo majstoru drvoreza i bakroreza da rano stekne slavu. Drugi razlog bio je to što se i tržište umjetničkih dela u to vrijeme brzo promijenilo. Direr je bio finansijski veoma uspješan, s jedne strane zbog penzije koju je dobio od cara, a s druge, zbog prodaje slika, recimo na sajmu u Frankfurtu. Brzo je postao superzvijezda evropske umjetničke scene – i to još za života.

Završio je zlatarski zanat i to mu je pomoglo da razvije svoje izvanredne tehničke vještine. Naučio je da radi na metalnim površinama i to znanje uspio je da iskoristi za izradu bakroreza, po čemu se proslavio.

Već tada su njegovi drvorezi i bakrorezi štampani u velikim tiražima i dobro su se prodavali i u Njemačkoj i u čitavoj Evropi. Na svim djelima nalazi se njegov monogram – pečat kvaliteta i rani izraz autorskog prava, koje tada još nije bilo ono što je danas.

Direr i njegova vremena

S vremena na vrijeme pronađe se nešto slučajno, kao u ovom slučaju u Bostonu. Recimo, 2016. godine na buvljoj pijaci u francuskom Sarburgu, pronađen je jedan Direrov bakrorez. Ali za razliku od ovog sada, na tom je bio pečat Državne galerije iz Štutgarta. Smatralo se da je to djelo izgubljeno nakon Drugog svjetskog rata i od 2003. je bilo u bazi podataka na internetu "Izgubljena umjetnost", njemačkog Centra za izgubljena kulturna dobra.

Crtež "Djevica sa djetetom" biće izložen u londonskoj galeriji "Agnews" do sredine decembra, u sklopu izložbe "Direr i njegova vremena", kao i na Londonskoj nedjelji umjetnosti, prenosi "DW".

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина