Opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u 20. vijeku

Saša Nikolić izdao osmu knjigu pod nazivom "Na braniku otadžbine"

  • 03.11.2018. 11:05

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Saša Nikolić sa Pala izdao je osmu knjigu pod nazivom "Na braniku otadžbine" u kojoj je kroz 53 epske pjesme opjevao borbu srpskog naroda za slobodu u 20. vijeku.

Nikolić je rekao Srni da je u ovoj zbirci pjesama opjevao sve značajne istorijske događaje iz Prvog i Drugog balkanskog rata, Prvog i Drugog svjetskog rata, proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i specijalna brigada policije Republike Srpske i njenih devet odreda, kao i njihova svjedočanstva o ratnim dešavanjima. 

On je naveo da je odobrenje da opjeva specijalne brigade dobio i od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača. 

Nikolić kaže da će oni koji budu čitali ovu knjigu moći da saznaju dosta više o događajima iz 20. vijeka, jer je istorija dugo godina sakrivala strašne zločine nad Srbima u Istočnoj Bosni, u selu Miloševići i Starom brodu u martu 1942. godine. 

Prema njegovim riječima, u novoj zbirci je i pjesma o srpskoj opštini Olovo, odakle je i rodom, koja je poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma prestala da postoji. 

Nikolić je naglasio da je inspiracija za pisanje knjige borba srpskoga naroda za opstanak na ovim prostorima, njihovo stradanje i junačka odbrana svoje zemlje. 

Promocija knjige "Na braniku otadžbine" bila je 1. novembra u Banjaluci, gdje su stihove pjevali mladi guslari škole "Starina Novak" sa Pala Đorđe Nikolić i Miloš Pandurević. 

Pjesmu o Šestom odredu specijalne brigade policije recitovala je Đurđina Gajović, koja je više puta osvajala prva mjesta na recitatorskim takmičenjima. 

Naredna promocija biće u Trebinju, Palama, Doboju i drugim gradovima Republike Srpske. 

Sponzori knjige su grad Istočno Sarajevo, opština Pale i Elektrodistribucija "Pale", a recenzenti profesori Nikola Pavlović i Saša Gajić. 

Nikolić je kao borac Vojske Republike Srpske dva puta ranjen u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Od 1996. godine zaposlen je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na Palama, gdje živi sa suprugom i četvoro djece. 

Nosilac je bronzanog oredan i povolje sa bronzanom medaljom koju mu je kao jednom od najtalentovanijih mladih srpskih pjesnika dodijelio Savez srpske dijaspore Slovenije. 

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije dobio je diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji "Zlatno pero LJubljane 2017" i srebrni orden za knjigu "Pravoslavlje", a na Petom međunarodnom takmičenju "Zlatne gusle LJubljana 2017" osvojio je treće mjesto za epsku pjesmu "Republika Srpska". 

Prethodni episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom dodijelio mu je Arhijerejsku pohvalnicu za pruženu nesebičnu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje crkve u selu Drecelj, kod Olova, njegovom rodnom mjestu. 

Nikolić je do sada objavio knjige "Srbi - Drecelj i Dreceljani", "Život u pjesmi", "Crkva u Drecelju", "Paljanska policija", roman "Orlovi lavljeg srca", "Pravoslavlje" i "Uspješni ljudi". 

Тагови:
  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок