Sahranjen Oliver Dragojević u Veloj Luci

  • 01.08.2018. 20:25

Na mjesnom groblju Sv. Roka u Veloj Luci sahranjen je Oliver Dragojević, velikan hrvatske i jugoslovenske muzičke scene koji je sinoć posljednji put doplovio u svoje rodno mjesto.

Na sahranu Olivera Dragojevića stigle su hiljade ljudi koji su legendarnom muzičaru odali posljednju počast. Mnogi su na Korčulu doputovali katamaranima i trajektima, a sahrani su, između ostalih, prisustvovali Gibonni, Stjepan Hauser, Dino Rađa, Enis Bešlagić...

Pjevala je klapa koja je sinoć u Veloj Luci dočekala Oliverov lijes koji je katamaranom doputovao iz Splita. Osim toga, svirao je orkestar, a Stjepan Hauser je na violončelu odsvirao Oliverovu pjesmu "Galeb i ja".

"Tek sad vidim šta mi znači, Vela Luka..." stihovi su kojima su se Oliverovi sugrađani zauvijek oprostili od njega.

Ispred Oliverove porodične kuće tokom cijelog dana je bio ogroman red svih njegovih sugrađana koji se željeli upisati u knjigu žalosti. U Veloj Luci danas je proglašen Dan žalosti zbog smrti Olivera Dragojevića.

Njegov kovčeg juče je više od 10.000 Splićana pjesmom i molitvama ispratilo na posljednju plovidbu ka Veloj Luci. Nakon što je katamaran isplovio iz splitske luke u njegovu čast za njim su krenule stotine brodica. U pratnji katamarana za Korčulu bile su i dvije raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice, brodovi MUP-a i Lučke kapetanije. U Oliverovu čast zazvonila su i zvona svetog Duje koje je prema pisanju hrvatskih medija, mimo uobičajenog Velikog petka posljednji put zvonilo prije 80 godina, prilikom pogreba velikog državnika i splitskog gradonačelnika Ante Trumbića.

Тагови: