Posljednji pozdrav velikanu

Sahranjen Miša Janketić

16:26, 18.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Prethodno je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana komemoracija, gdje su se od velikog glumca oprostili porodica, kolege i prijatelji. 

Direktor JDP-a Tamara Vučković Manojlović rekla je da je Miša Janketić svojim ulogama i velikim darom stvarao istoriju ovog pozorišta, ali i istoriju glume ovog prostora. 

Ona je istakla da je Miša Janketić bio čovjek ubjeđenja i principa i da će se pamtiti njegova briga za mlade glumce, jer se neizmjerno radovao svakoj novoj generaciji. 

Thumbnail

Glumac Voja Brajović rekao je da je Janketić imao ispunjen život na sceni i van nje i da je volio da se raduje i velikim i malim stvarima. 

Glumica Branka Petrić prisjetila se niza anegdota iz svog šest decenija dugog druženja sa Janketićem, ukazala na njegovu briljantnu karijeru koja je mogla da se nasluti već u prvoj predstavi u kojoj je zaigrao u JDP-u, ali i na bogat porodični život. 

Dramski pisac i akademik Dušan Kovačević je naglasio da je Janketić bio vojnik svoje profesije sa stavom da se čovjek nikada ne predaje bez velikog rada i dostojanstvene borbe i da nema plakanja i lamenta nad sopstvenom sudbinom. 

Reditelj Egon Savin kaže da je sa Janketićem imao oko 200 proba, ali da se ničega ne sjeća jer bi on uvijek odigrao scenu iz prve i odlazio. 

Thumbnail

On je skrenuo pažnju i na Janketićev poseban starovremenski dar pripovijedanja zbog kojeg je mogao da bude vrhunski pisac da svoje srce nije zavjetovao pozorištu. 

Mihailo Miša Janketić priminuo je 15. maja u Beogradu u 80. godini. 

U bogatoj karijeri Miša Janketić odigrao je više od stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom matičnom teatru - JDP-u. 

Ogroman trag ostavio je na filmu, televiziji i radiju, a dobitnik je najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja - Dobričinog prstena, Oktobarske nagrade, četiri Sterijine nagrade, Nagrade "Pavle Vuisić" za životno djelo.