Srpskom glumcu

Radošu Bajiću nagrada „Pavle Vuisić“ za životno djelo

  • 17.08.2018. 11:34

Srpskom glumcu Radošu Bajiću je odlukom Predsjedništva Udruženja filmskih glumaca Srbije dodijeljena ovogodišnja nagrada "Pavle Vuisić" za životno djelo.

Bajiću je priznanje pripalo za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, saopštilo je Udruženje filmskih glumaca Srbije. 

Nagrada "Pavle Vuisić", koja se dodjeljuje glumcu za životno djelo, tradicionalno se uručuje u Nišu, na otvaranju "Filmskih susreta", festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma. 

Ova nagrada je ustanovljena 1981. godine i prvobitno je nosila naziv "Slavica", po prvom domaćem igranom filmu nakon Drugog svjetskog rata. Godine 1993. dodijeljena je bez naziva, a od 1994. godine nosi ime slavnog srpskog glumca Pavla Vuisića. 

Nagradu, koja se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, filmske storije i monografije o dobitniku, dodjeljuje Udruženje filmskih glumaca Srbije "kao priznanje za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu". 

Radoš Bajić je rođen 24. septembra 1953. godine u selu Medveđa kod Trstenika, gdje je završio osnovnu školu. Srednju muzičku školu završio je u Nišu, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti 1976. godine. 

Na početku karijere piše prvo autorsko djelo, monodramu "Led", koju igra više od 1.000 puta po selima i gradovima Srbije i tadašnje Jugoslavije i sa kojom postiže ogroman uspjeh. "Led" je uvršten u antologiju srpske monodrame. 

Ostvario se u više od sto uloga na filmu i na televiziji. 

Sarađivao je sa najznačajnijim filmskim i televizijskim rediteljima kao što su Veljko Bulajić, Živojin Pavlović, Živko Nikolić, Hajrudin Krvavac, Aleksandar Đorđević, Zdravko Šotra, Dragoslav Lazić i Slavoljub Stefanović Ravasi. 

Bajiću je veliku popularnost 1976. godine donio lik Nedeljka Čabrinovića u filmu "Atentat u Sarajevu", zatim lik Anđelka u kultnom filmu "Beštije" Živka Nikolića, kao i uloga mladog pilota Dalibora u filmu i TV seriji "Partizanska eskadrila" Hajrudina Krvavca. 

Proslavio se ulogom Sekule kojeg je glumio u filmovima "Sekula i njegove žene", "Sekula se opet ženi" i "Treća sreća" sa tematikom šumadijskog sela, u režiji Dragoslava Lazića. 

Krajem 2007. godine, u svom rodnom mjestu i okolini snimio je TV seriju "Selo gori, a baba se češlja", čiji je scenarista i režiser, a koja je dostigla najveću moguću gledanost na medijskom prostoru Srbije i bivše Jugoslavije. 

NJegova serija "Ravna Gora" bila je najgledaniji televizijski program u 2013/14. godini, kada je prikazivana na RTS-u, a veliku popularnost imala je i TV serija "Psi laju vetar nosi". 

Značajan doprinos afirmaciji srpskih kulturnih vrijednosti Bajić je dao i kao izdavač, za šta je tri godine nagrađivan na Sajmu knjiga za izdavački poduhvat godine. 

Dugi niz godina, Bajić se sa svojom porodicom bavi humanitarnim radom. 

Bajić je od 2012. godine redovni član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.