Nacionalna galerija u Londonu

Pronađen da Vinčijev crtež i to ispod njegovog remek-djela

  • 14.08.2019. 22:27

Ispod jedne od najpoznatijih slika italijanskog slikara Leonarda da Vinčija "Gospa u pećini" otkriven je crtež koji je skriven više od 500 godina, saopšteno je iz Nacionalne galerije u Londonu.

Naučnom analizom slike otkrivena je originalna kompozicija koju je Da Vinči naslikao, a zatim odustao prije nego što je naslikao djelo kojem se ljudi dive vijekovima unazad. 

U saopštenju se navodi da je tokom procesa otkriven prvobitni nacrt anđela i bebe Isusa Hrista, kao i otisci ruku umjetnika ili asistenta. 

Na slici je promijenjen položaj glave bebe Isusa kako bi se vidio iz profila, dok su pojedini dijelovi kovrdžave kose anđela uklonjeni, navodi Si-En-En. 

"U kompoziciji od koje je umjetnik odustao obje figure su na višem položaju, a anđeo gleda dole u bebu Hrista uz, čini se, mnogo jači zagrljaj", ističe se u saopštenju iz Galerije. 

Stručnjaci Galerije tvrde da su se nacrti pojavili jer su rađeni materijalom koji sadrži cink koji se može vidjeti ispod iks-zraka, kao i uz pomoć novih infracrvenih i hiperspektralnih slika. 

Galerija je povodom ovog otkrića najavila novu izložbu pod nazivom "Leonardo: iskusite remek-djelo", koja će početi 9. novembra i trajaće do 12. januara 2010. godine. 

Ove godine obilježeno je 500 godina od smrti Leonadra da Vinčija, umjetnika, naučnika i pronalazača, koji je ostao jedna od najtrajnijih figura u zapadnoj istoriji i svjetskoj umjetnost.