Prijedor

Promovisana monografija o Mileni Dravić

  • 03.04.2019. 21:58

U gradskoj čitaonici u Prijedoru večeras je promovisana monografija "Milena Dravić ili ključ snova" autorke Anite Panić, koja u sedam poglavlja, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru ove poznate glumice.

"Kada sam prije dvije godine izdavaču predložila da se uradi monografija o Mileni Dravić, na žalost, o divi jugoslovenske kinematografije nije bila napisana nijedna knjiga. Ona je bila sjajna glumica i vrhunski profesionalac i to me je nagnalo da napišem monografiju o njoj, što je ona sa radošću prihvatila", izjavila je Panićeva novinarima. 

Ona je dodala da je tokom rada na knjizi imala čast i da lično upozna glumicu. 

"Monografija je poput ključa kojim čitalac ulazi u suštinu stvaralaštva jedne od najvećih glumica na ovim prostorima", istakla je Panićeva. 

Glavni dio knjige prati hronološki uspon Milene Dravić od prve uloge u filmu "Vrata ostaju otvorena", a njen život i umjetničko stvaralašto autorka je objedinila u nekoliko cjelina /film, TV, pozorište/, a tu su i svjedočenja aktera njene karijere. 

U monografiji su se našle i fotografije koje su prvi put ugledale svjetlo dana koje je autor dobila od glumice. 

Monografija je objavljena u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika, a glumica je dočekala objavljivanje knjige, ali ne i njenu promociju. 

Direktor Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" Mara Ećim, kao domaćin promocije, izjavila je da je u planu ove ustanove da u narednom periodu organizuje izložbu akademskih slikara sa područja grada čiji su radovi dio, kako je istakla, skromnog fundusa ove ustanove.

Тагови: