Banjaluka

Promovisana knjiga i film o zaštićenom prirodnom nasljeđu

  • 25.09.2019. 20:40

U Banjaluci je večeras promovisano izdanje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa "Zaštita prirodnog nasljeđa u Republici Srpskoj" i dokumentarno-promotivni film "Zaštićeno blago".

Koautor publikacije Slobodan Nagradić rekao je novinarima da je ovo jedina knjiga o zaštiti prirodnog nasljeđa u Republici Srpskoj koja govori o tome šta Srpska ima, ko se bavi njenim nasljeđem, šta je do sada proglašeno zaštićenim i zbog čega.

"Smatram da se ovom knjigom možemo podičiti i izvan Republike Srpske, jer u BiH nema slične institucije kao što je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, niti ovakve publikacije", istakao je Nagradić.

On je dodao da je knjiga pisana sa popularnog stanovišta za čitaoce koje zanima zaštita prirodnih vrijednosti i lijepi pejzaži.

Reditelj i scenarista filma "Zaštićeno blago" Nikola Deretić rekao je da je tokom snimanja imao nezahvalan zadatak da u 28 minuta "upakuje" 16 lokaliteta Republike Srpse koji su pod zaštitom, nacionalne parkove, parkove prirode, spomenike prirode, pećine, barska staništa.

"Vjerujem da većina njih zaslužuje poseban film", dodao je Deretić.

On je istakao da je snimajući film spoznao da ne postoji ljepša zemlja na svijetu, sa takvom raznolikošću i osebujnošću.

Uz Nagradića, autor knjige "Zaštita prirodnog nasljeđa u Republici Srpskoj" je i Goran Panić.