Bijeljina

Promovisan projekat "Dušu nisu ubili"

  • 07.12.2018. 07:00

U Bijeljini je promovisan projekat "Dušu nisu ubili", čiji su autori novinar Mira Lolić Močević i istoričar Draga Mastilović, o stradanju Srba u BiH u 20. vijeku.

"Srpski narod, koji po svim pisanim izvorima živi na prostoru BiH od devetog vijeka, stradavao je u 20. vijeku kao nijedan narod u Evropi - tri puta je na kućnom pragu ubijan, protjerivan, pokrštavan, ali je preživio", rekla je novinarima Močevićeva uoči promocije koja je održana u Eparhijskom centru. 

Prema njenim riječima, cilj ovog projekta Udruženja srpsko-ruski most je čuvanje srpskih žrtava od zaborava i borba za njihovo mjesto u istoriji, kulturi pamćenja i u obrazovnom sistemu srpskog naroda u BiH. 

"Namjera nam je da se napokon osnuje srpski institut koji će se baviti genocidom nad srpskim narodom na prostoru bivše Jugoslavije", istakla je Močevićeva. 

Projekat "Dušu nisu ubili" kroz dvije knjige i dokumentarni film prikazuje potresne sudbine srpskih žrtava u BiH, civila koji su preživjeli stravične zločine tokom Drugog svjetskog rata i u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Nakon predstavljanja na Beogradskom sajmu knjige prošle godine, ove su godine na sajmu predstavljena njegova izdanja prevedena na ruski, engleski i njemački jezik. 

Močevićeva očekuje da će hiljade ovih knjiga u svijetu doprijeti do svijesti međunarodne javnosti o stradanju srpskih civila, kroz lično svjedočenje žrtava, od kojih kao najpotresnije izdvaja priče silovanih srpskinja, među kojima je najmlađa žrtva imala devet godina. 

Na promociji u Bijeljini Močevićeva je poručila da pravde u svijetu mora biti za sve žrtve, ističući da ovaj projekat nije poziv na osvetu, nego na nezaborav. 

O stradanju Srba u BiH tokom prošlog vijeka govorili su profesor Miloš Ković i jedan od autora projekta, istoričar Draga Mastilović, koji je poručio da Srba zapadno od rijeke Drine ne bi više bilo da nije stvorena Republika Srpska. 

Promociju projekta u Bijeljini organizovao je Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske, a prikazivanju svjedočenja o srpskom stradanju u 20. vijeku prisustvovao je i njegovo preosveštensvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.