Novi Grad

Prikazan film "Učitelj u lancima"

  • 30.09.2020. 08:41

U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu sinoć je prikazan dokumentarno- igrani film "Učitelj u lancima", posvećen srpskom učitelju i učesniku Sarajevskog atentata Veljku Čubriloviću.

Autor filma koji je rađen dvije godine, Milan Pilipović kaže da su imali težak i odgovoran zadatak  za koji je bilo potrebno dosta vremena.

"Bilo je potrebno dosta vremena, znanja istorijskih fakata i mnogo vještina da bi se gledaocima približilo to vrijeme, prije 100 godina", rekao je on.

On je naveo da je  Čubrilovićeva  porodica  bila veoma znamenita , mijenjala je tok istorije, nauke i vremena.

Scenarista igranog dijela filma je  glumac Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović kaže  da je zadovoljan urađenim i  nada se da će dokumentarno - igrani Film opravdati očekivanja.

"Scenario je rađen na osnovu istorijskih podataka koje je ustupio Zavičajni muzej Gradiška", naveo je on

Direktor Kulturno obrazovnog centra Dražen Babić kaže da je ovo bila prva projekcija nakon šest mjeseci pauze zbog pandemije virusa korona.

"Ovo je rezultat naše dobre saradnje sa Zavičajnim muzejom Gradiška. Imamo izuzetno dobru saradnju sa svim kulturnim ustanovama iz Gradiške", naveo je on

 Film je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja i uz podršku gradske uprave Gradiška.

Učitelj Veljko Čubrilović, jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonaslednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, obješen je u Sarajevu 3. februara 1915. godine.