Poznat po crkvama

Preminuo poznati arhitekta Predrag Peđa Ristić

08:06, 06.08.2019.
Izvor: Srna
Poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji Srpske pravoslavne crkve (SPC) za umetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić preminuo je u 89. godini, javio je RTS.

Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji, a i u svijetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima. 

U najljepša zdanja koja je on projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju. 

Ristić je rođen u Beogradu 17. januara 1931. godine. Osnovnu njemačko-srpsku školu završio je 1941. godine, a gimnaziju kralja Aleksandra prvog 1949. godine. 

Diplomirao je 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocjenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, osnovanoj na matematičkoj teoriji skupova. 

Ristić je doktorirao sa najvećom mogućom ocjenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom "Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira". Doktorat je nostrifikovan na Beogradskom Univerzitetu. 

Bio je član UdruženjA likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije /ULUPUDS/ i predavač na brojnim akademijama u Evropi. 

Na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja. 

Bio je nosilac Ordena Svetoga Save drugog reda. Dobio je Prvu nagrada princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film. 

Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno djelo ULUPUDS-a.