Preminuo pjesnik Dragan Kolundžija

  • 20.07.2020. 16:42

Dragan Kolundžija, pjesnik Kozare i nagrađivani srpski književnik s adresom u Beogradu, preminuo je u ovom gradu u nedjelju, saznaju "Nezavisne".

Rođen je 1938. godine u selu Gornje Vodičevo, kod Novog Grada. Poslije završenih nekoliko razreda osnovne škole u Prijedoru i Novom Gradu, 1952. godine odlazi u Beograd, gdje nastavlja dalje osnovno i gimnazijsko školovanje.

Jugoslovensku i opštu književnost diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je na Kolarčevom narodnom univerzitetu kao urednik Katedre za književnost i umjetnost, a jedno vrijeme radio je i kao nastavnik u našim osnovnim i srednjim dopunskim školama u Francuskoj.

"Pesnik čije biće neprestano treperi i upija slike sveta javio se sa svojim pravim pesmama, kao remboovski darovit adolescent 1955. godine u časopisu 'Delo' i bio više nego primećen. Dve godine potom, sedamnaestogodišnjak Dragan Kolundžija objavljuje u 'Nolitu' svoju prvu izvanrednu knjigu 'Zatvorenik u ruži', čiji zažareno ukleti jezičci gotovo da se nikad neće ponoviti u tako nepatvorenom obliku. Zatim je usledilo šesnaest poetički razuđenih i tematski raznovrsnih knjiga", zapisao je Nenad Grujičić u svojoj knjizi "Polemike i odušci".

Zajedno s Brankom Miljkovićem, Božidarom Timotijevićem, Milovanom Danojlićem, Petrom Pajićem i drugim pjesnicima pedesetih godina prošlog vijeka donio je svježinu srpskoj književnoj sceni. Za svoj književni rad je višestruko nagrađivan, a zavičaj mu se odužio tek 2011. godine, kada je nagrađen "Književnim vijencem Kozare". 

(Nezavisne)

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм