Preminuo bivši gitarista "Galije"

  • 27.10.2020. 14:33

Gitarista i kompozitor Žan Žak Roskam, koji je sa poznatom grupom "Galija" snimio pet albuma, preminuo je 26. oktobra.

Ova vijest objavljena je na zvaničnom Facebook profilu grupe "Galija".

"Sa velikom tugom saznajemo da je u ponedeljak 26. oktobra 2020. preminuo Žan Žak Roskam, gitarista i kompozitor koji je obilježio značajan dio Galijine karijere", napisali su na Facebook-u.

Oni su još naveli da je ovaj, kako su istakli, izuzetno šarmantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac, sa "Galijom" snimio pet albuma, na kojima se potpisao kao gitarista, ali i kao autor pjesama kao što su "Žena koje nema", "Nebo nad Makarskom", "Pevaju jutra", "Ljubavna pesma", "Proleće" i "Moskva-Balkan".

"Posebno zapažen je bio njegov vokalni doprinos u šaljivim pjesmama "Ljubavna pesma" i "Zebre i bizoni". Žak je sa "Galijom" odsvirao nebrojeno mnogo koncerata širom stare Jugoslavije, a 2011. godine je, nakon dvadeset godina pauze, kao specijalni gost ponovo zasvirao na bini sa svojim matičnim bendom na koncertu u Sava Centru kojim je "Galija" obilježila 35 godina postojanja", navodi se.

Dodaju još da grupu "Galija" za Žan Žaka vezuju izuzetno "lijepa sjećanja i nevjerovatan broj sjajnih anegdota i uspomena".

"Njegov odlazak je veliki gubitak. Žan Žak Roskam, hvala ti za sve. Počivaj u miru", navodi se na zvaničnoj FB stranici grupe "Galija".