Projekat "Mojas okolina-moje stvaralaštvo"

Premijera animiranih fimova „Moj grad iz mašte“ i „Igralište“

  • 22.10.2018. 12:15

Animirani filmovi „Moj grad iz mašte“ i „Igralište“, nastali u okviru projekta „Moja okolina – moje stvaralaštvo“ Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix art“, biće prikazani na 11. Međunarodnom festivalu animiranog filma „Banjaluka 2018“.

Filmovi će biti prikazani u Banjaluci i Trebinju 24.10. i 25.10, a autor ovih ostvarenja je Miodrag Manojlović.

Radi se o projektu koji je obuhvatao radionice i produkciju kratkih dječijih animiranih filmova u kojima su učestvovala djeca sa poteškoćama u razvoju. 

Projekat je podržala Vlada Švajcarske, a u njemu su učestvovala  djeca iz Centra za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Banjaluka, mališani iz udruženja „Down sy i mi“, te djeca koja su na liječenju u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Banjaluci.

Radionice su predstavljale rad sa materijalima za modelovanje pomoću kojih djeca rade na razvoju motorike ruku. Njihovi radovi su animirani u  dva filma: ,,Moj grad iz mašte“ i „Igralište“. Istoimene teme radionica birane su zajedno sa pedagozima navedenih ustanova i djece, u cilju pružanja što kvalitetnijeg sadržaja. 

S obzirom na to da su filmovi sredstvo dostupno široj publici ovim putem daje se mogućnost da se vidi njihovo  kreativno izražavanje. 

"Cilj nam je bio uključivanje pojedinaca, odnosno djece sa teškoćama u razvoju da dobiju svoje mjesto u društvu. Radionice su bile prilagođene njihovim mogućnostima, a  rezultat su njihovi radovi u filmovima, koji ostaju kao trajne vrijednosti koje jedan pojedinac uz pomoć mentora može da kreira", rekla je voditeljka projekta Dragana Protić. 

Prikazivanjem filmova na Festivalu animiranog filma omogućava se mnogo šira vidljivost kreativnog izražavanja djece u odnosu na ono što ostaje u okvirima institucija. Filmovi tome i služe. U njima se vidi koliko djeca mogu da naprave i da napreduju, ali samo onda  kada se pokaže spremnost društva da se bavi ovakvim temama i da se usmjerava ka kreativnom stvaralaštvu.