Mostar

Predstavljena monografija "100 Šantićevih večeri poezije"

  • 27.10.2019. 10:52

U Mostaru je predstavljena monografija "100 Šantićevih večeri poezije" u kojoj je autor Radivoje Krulj kroz dokumente, zapise, govore, fotografije i faksimile prikazao stogodišnji kontinuitet kulturne manifestacije u čast velikog pjesnika Alekse Šantića.

Na promociji knjige, koja je održana sinoć u okviru 100. Šantićevih večeri poezije, Krulj je rekao da je sa ekipom vrijednih ljudi u proteklih pet-šest godina prikupljao materijal za monografiju i da je taj rad ponekad podsjećao na arheološko istraživanje.

"Kada smo našli novine "Narodno jedinstvo" i čitav program prvih Šantićevih večeri iz 1920. godine našoj sreći nije bilo kraja. Kada istražujete obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine", kaže Krulj.

On je istakao da je Aleksa Šantić simbol Mostara i da želi da "šantićevski duh" prenese u svaki segment života.

"Čitav njegov život je i život ovih večeri poezije od 1920. godine, ali i ovog grada i naše zajednice. Sve od njegovog krštenja u Staroj crkvi, opijela u Sabornoj crkvi i svakog njegovog koraka i njegovog duha od Brankovca do Ilića i Cima, od juga do sjevera je i naš put", naglasio je Krulj u obraćanju.

Posebnu zahvalnost Krulj je uputio Zlatku Serdareviću koji mu je pružio veliku pomoć u prikupljanju dokumentarne građe.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević naglasio je da sa ovom monografijom padaju sve nedoumice o tome od kada postoje Šatićeve večeri i koje su po redu, jer ova knjiga cjelovito i argumentovano prikazuje sve što je priređivano u čast Alekse Šantića.

Serdarević je naveo da je monografija od velikog značaja za cjelokupnu kulturu Mostara i predstavljaće polaznu osnovu za sva buduća istraživanja o Aleksi Šantiću.

On je naglasio da je posebna vrijednost monografije ta što je u njoj prikazana cjelokupna istorija kulturnih događanja vezanih za ime Alekse Šantića, bez obzira ko je bio organizator tih događaja.

Recenzent monografije, istoričar Vuk Bačanović naglasio je da je ova monografija važan istorijski dokument i da se može govoriti o Šantiću kao čovjeku "sveidentiteta", onoga koji uvezuje sve ljude u svim periodima, i ružnim i lijepim.

O monografiji su govorili i Danijela Јelić, Јosip Muselimović, Goran Sudar i Irvin Gorančić, a nastupila je i etno grupa "Dar".

Sveštenik Radivoje Krulj u dva navrata bio je predsjednik Gradskog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva Prosvjeta" u Mostaru, koje je organizator Šantićevih večeri poezije i čuva sjećanje na lik i djelo Šantića.

Na predstavljanju monografije, koje je održano u hotelu "Mostar", prisustvovao je veliki broj građana Mostara, konzul Srbije u Mostaru, te predstavnici vjerskih zajednica, akademske zajednice i vlasti.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок