Beograd

Predstavljanje Monografije "100 Šantićevih večeri poezije"

  • 24.01.2020. 08:10

Monografija "100 Šantićevih večeri poezije" autora sveštenika Radivoja Krulja biće danas predstavljena u Beogradu, najavljeno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar.

Na predstavljanju Monografije, osim autora, govoriće pisac Vladimir Pištalo, te pjesnici Stevan Tontić i Pero Zubac, dok će moderator biti novinar Šemsudin Zlatko Serdarević.

Monografija "100 Šantićević večeri poezije" izašla je u oktobru prošle godine u izdanju mostarske Gradskog odbora "Prosvjete" i manastira Tvrdoš, povodom obilježavanja jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru.

Sveštenik Krulj je u dva navrata bio predsjednik mostarske "Prosvjete" koja je zajedno sa Srpskim pjevačkim i kulturno-umjetničkim društvom "Gusle" organizator manifestacije Šantićeve večeri poezije.

Monografija na 224 stranice donosi na stotine dokumenata, zapisa, besjeda, fotografija i faksimila koje svjedoče o kontinuitetu održavanja Šantićevih večeri poezije od 3. januara 1920. godine.

Ovim su otklonjene sve nedoumice o tome od kada postoje Šantićeve večeri poezije i koje su po redu, jer ova knjiga cjelovito i argumentovano prikazuje sve šta je priređivano u čast ovog srpskog pjesnika iz Mostara.

Monografija je premijerno predstavljena na 100. Šantićevim večerima poezije u Mostaru, a potom u Banjaluci, Nevesinju i Trebinju.

Predstavljanje Monografije u Beogradu organizovano je uoči obilježavanja 96 godina od Šantićeve smrti, što se navršava 2. februara.

Aleksa Šantić, autor antologijskih pjesama "Ostajte ovdje", "Emina", "Veče na školju", "Ne vjeruj", "Pretprazničko veče" i drugih umro je od tuberkuloze 2. februara 1924. godine u Mostaru.

Predstavljanje Monografije "100 Šantićevih večeri poezije" biće održano u Biblioteci grada Beograda u 12.00 časova.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм