Mladen Matović za ATV

Ponosan sam na još jedan istorijski uspjeh "Banjalučanki"

  • 26.07.2018. 22:44

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je zlatnu medalju na nedavno održanoj Svjetskoj horskoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici.

Zlatna medalja je osvojena u kategoriji tradicionalne a capella muzike u najvišem rangu takmičenja - Championship Competition.

Za "Banjalučanke" je ovo bio peti uzastopni put da su učestvovale na najvećem i najrespektabilnijem svjetskom horskom takmičenju - Svjetskoj horskoj olimpijadi.

"Ovo je neopisiv osjećaj. Velika je privilegija i čast kada se ispuni norma i dobije mogućnost da se učestvuje na najvećem i najznačajnijem horskom takmičenju. Bio je veliki pritisak na nama, jer smo i na prethodnim smotrama istog ranga u Rigi i Sočiju bili najbolji. Ponosan sam na čitavu ekipu, jer smo ostvarili još jedan istorijski uspjeh "Banjalučanki", istakao je Mladen Matović, kompozitod i dirigent Ženskog kamernog hora "Banjalučanke", gostujući u Večernjim vijestima ATV-a.

Matović je naglasio da su pripreme za odlazak na Svjetsku horsku olimpijadu bile mukotrpne i dugotrajne.  

"Pripreme su počele još početkom januara. Vježbali smo tri puta sedmično po dva-tri sata. Posljednja dva mjeseca probe su bile intenzivnije i imali smo ih četiri do pet puta sedmično, po tri-četiri sata", istakao je Matović.

Matović se zahvalio i na velikoj pomoći institucijama Republike Srpske koje su uz Ženski kamerni hor "Banjalučanke" već deset godina.

"Od kada se "Banjalučanke" intenzivno takmiče, poslednjih deset godina, naši odlasci na najveća takmičenja ne bi bili mogući bez ogromne podrške, pomoći i razumjevanja institucija Republike Srpske. Prije svega predsjednika Republike Srpske, Grada Banjaluka, Vlade Republike Srpske, ali i mnogih drugih prijatelja našeg hora", naglasio je Matović. 

"Banjalučanke" su trenutno na zasluženom odmrou, a već od početka septembra kreću pripreme za narednu sezonu u kojoj ih očekuju brojna takmičenja kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.