Mostar

Počinju 100. Šantićeve večeri poezije

  • 06.10.2019. 08:22

U Mostaru će danas biti otvorene 100. Šantićeve večeri poezije, u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

Generalni pokrovitelj manifestacije je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik Organizacionog odbora Sanja Bjelica Šagovnović rekla je ranije da će manifestacija trajati mjesec dana i da će biti održavana na više lokacija u gradu Mostaru, ali i u Nevesinju i Banjaluci, te da je program raznovrstan i dostojan ovog velikoj jubileja.

Ona je navela da ovogodišnji veliki jubilej svjedoči o dubokoj ukorijenjenosti srpske kulture u Mostaru, koja je, kako u proteklim vjekovima, tako i u posljednjih stotinu godina, ostavila neizbrisiv trag u ovom gradu.

Prema programu manifestacije, u Šantićevom parku danas će biti položeno cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću, a potom će biti služen pomen na groblju Bjelušine.

Svečana akademija biće održana u Sabornoj crkvi Svete Trojice sa početkom u 18.00 časova, a prisustvovaće joj pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

U Vladičanskom dvoru 8. oktobra u 19.00 časova biće predstavljena knjiga "Zanatski dom", autora Đorđe Sladoja, a 9. oktobara u 19.00 časova biće održano pjesničko veče dobitnika Književne nagrade "Aleksa Šantić".

Za 10. oktobar u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru u Mostaru planirano je predstavljanje knjige "Gledajmo se u oči" Njegovog preosveštenstva episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija.

Premijera predstave "Što te nema", koju je uradila "Prosvjeta" zajedno sa mostarskim teatarskim kućama Narodnim pozorištem i Hrvatskim narodnim kazalištem, te banjalučkim Narodnim pozorištem Republike Srpske, biće održana 11. oktobra u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Mostar, 15. oktobra u 20.00 časova u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostar, te 18. oktobra u 20.00 časova u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Izložba slika "Izabrana djela iz legata Save Neimarevića" biće otvorena 16. oktobra u 19.00 časova u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača".

U 19.00 časova 19. oktobra u Vladičanskom dvoru u Mostaru biće održano veče posvećeno akademiku Svetislavu Mandiću, a 20. oktobra u 19.00 časova u Kulturnom centru "Nebojša Glogovac" u Nevesinju veče pod nazivom "Nevesinje – druga Šantićeva kuća".

Za 21. oktobar u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru planirana je promocija knjige "Nemanjići" Duška Lopandića i kartofilska izložba "Mostar u vrijeme Alekse Šantića", a 22. oktobra u 19.00 časova u Centru za kulturu Mostar izložba slika "I sam si pesma" Rajne Krulj.

Predstavljanje monografije "100. Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada Aleksa Šantić", autora Radivoja Krulja, planirano je za 26. oktobar u 19.00 časova u hotelu "Mostar".

Za 29. oktobar u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru planirana je veče pod nazivom "Gimnazijalci Šantiću", u režiji mostarskih gimnazijalaca i učenika Koledža ujedinjenog svijeta.

Svečanost zatvaranja jubilarnih Šantićevih večeri poezije sa dodjelom "Prosvjetine" stipendije "Vladimir Ćorović" i poetskom večeri LJubivoja Ršumovića, te otvaranjem "Prosvjetine" Škole srpskog jezika, istorije i kulture, biće održana 6. novembra u 19.00 časova u Vladičanskom dvoru. 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Емисија: Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Величанствени вијек: Косем (12+)

    Тридесет седам година од смрти Сулејмана Величанственог започиње запањујућа прича о владарици Османског Царства Махпеyкер Кöсем Султан.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.