Počinje snimanje novih nastavaka serije "Prijatelji"

  • 05.04.2021. 08:18

Ostvarenje "Prijatelji" američka je humoristička serija koja je dobila epitet omiljena i osvojila srca publike širom svijeta još od prvog prikazivanja na malim ekranima davne 1994, a emitovana je do 2004. godine.

Serijal koji je predstavljen publici u deset sezona uskoro će dobiti nastavak, a snimanje novih epizoda počinje 6. aprila u Kaliforniji. Iako je snimanje bilo zakazano za prošlo proljeće, producenti kažu da je vrijedilo čekati, jer će sve "biti još bolje i ljepše nego što je bilo planirano".

U nastavcima ćemo gledati svih šest glumaca iz prvobitne i originalne verzije.

Glumice Dženifer Aniston, Kortni Koks i Liza Kudrou - Rejčel Grin, Monika Geler i  Fibi Bufe - najavile su da se raduju nastavku snimanja, a muška postava Dejvid Švimer, Metju Peri i Met Leblank - Ros Geler, Čendler Bing i Džoi Tribijani -  za holivudsku štampu su izjavili da će se snimati "tu i tamo".

U svakom slučaju, najava nastavka snimanja obradovala je publiku širom svijeta koja je vrijeme provodila uz male ekrane i humorističku radnju ovog projekta. Kreator Dejvid Krejn želio je da svih šest glumaca ima ravnopravne uloge u seriji, pa su "Prijatelji" proglašeni "prvom serijom s istinskom ansamblskom podjelom uloga".

Članovi glumačke postave trudili su se da takav format održe  i nisu dopustili da niko od njih pretjerano dominira, sami su sebe prijavljivali u iste glumačke kategorije za razne televizijske nagrade i priznanja, kolektivno pregovarali o honorarima te zahtijevali da se tokom prve sezone zajedno pojavljuju na naslovnicama raznih časopisa.

Postali su pravi prijatelji i iza kamera i to u toliko mjeri da se glumac Tom Selek, koji se tokom druge sezone pojavio u nizu epizoda, požalio da se osjeća zapuštenim. Članovi glumačke postave ostali su dobri prijatelji i nakon snimanja serije, prvenstveno Koksova i Anistonova. Dženifer Aniston je postala kuma Koko, kćerki koju su dobili Kortni i Dejvid Arket, a u službenoj oproštajnoj knjizi naslova "Friends 'Til the End" svako od njih je u svojim intervjuima priznao da su im ostali članovi postave postali više od prijatelja, nešto poput porodice.

Tokom emitovanja "Prijatelji" su uglavnom dobijali hvalospjeve publike i kritičara, te su ubrzo postali jedna od najpopularnijih televizijskih serija svih vremena. Za prestižnu televizijsku nagradu "Emmy" serija je nominovana 62 puta, a 2002. godine za osmu sezonu osvojila je nagradu za najbolju humorističku seriju.

Sve ukazuje na to da ova kultna serija nikada neće izaći iz mode, a priča koja prati šest prijatelja koji su se, živeći na Menhetnu, povezali ispričanim običnim životnim pričama iz aspekata ljubavi, prijateljstva, porodice, tuge, sreće i zajedništva ostaće jednako zanimljiva svim generacijama.

Zanimljive činjenice
* Met Leblank jednom prilikom priznao je da je bio pomalo zaljubljen u Dženifer Aniston na početku snimanja serije, no našalio se na vlastiti račun i zaključio da se ista stvar ionako dogodila cijelom svijetu nakon gledanja prvih epizoda.

* Tokom snimanja serije niko od glavnih glumaca nije bio plaćen više ili manje od ostalih. Na početku su svi zarađivali 22.500 dolara po epizodi, a kasnije je taj iznos dosegnuo milion dolara.

* Scenario je prvobitno bio fokusiran na samo četiri lika.

Тагови: