Fanovi gase društvene mreže

Počinje posljednja sezona "Igre prestola", ali to nije kraj VIDEO

  • 13.04.2019. 16:49

Vidjeli smo zmajeve, “red wedding”, golotinju i smrt. Posljednja sezona “Igre prestola” počinje u ponedjeljak, prema riječima eskperata, ali i fanova, to nije kraj: GoT će imati nevjerovatno veliki uticaj na sve buduće TV serije, ali i uopšte televizijski program.

Među scenama koje su obilježile seriju, ali i predstavljaju prekretnicu na malim ekranima, definitivno je smrt Neda Starka, piše Gardijan.

“Način na koji je Ned Stark stradao je jedan od najvažnijih trenutaka u televizijskoj drami. Smrt glavnog lika – ne čak ni u finalu serije, već u devetoj epizodi prve sezone – sve je iznenadilo”, kaže Džejmi Ist, voditelj podkasta o GoT.

“Ostatak serije gledali ste za zadovoljstvom jer niste znali ko bi mogao da umre i kada.”

Lisa Vulfork, profesorka na odsjeku za engleski jezik na Univerzitetu u Virdžiniji, kaže da je kompleksnost karaktera jedinstvena i da je utabala put za buduće serije.

"Toliko likova nije viđeno ni u jednom drugom televizijskom programu. U sapunicama i drugim serijalima ima mnogo likova, ali nigdje kao u ‘Igri prestola’. Rezultat su likovi i zapleti koji se dopadaju većini gledalaca – moć, intimnost, porodica, politika, osvajanje, intrige, sve uokvireno strateškim oblikom normalizovanog nasilja", navela je Vulfork.

Raluka Radulesku, profesorka srednjevjekovne književnosti na Univerzitetu Bangor, kaže da je serija naročito uticala na način na koji se percipiraju ženski likovi.

"To su žene koje su možda imale incest sa svojom braćom, ali kojima se divite zbog njihove mirnoće i utiska stabilnosti koji odaju, hladnokrvnosti u političkim igrama", kaže ona.

Uspjeh ove serije takođe je ilustrovao ponašanje gledalaca koji se više ne zadovoljavaju da samo sede i gledaju seriju na ekranu, dodala je Vulfork.

"Gledaoci su tranformisali Igru prestola u kulturni fenomen koji sada podrazumijeva i Jutjub parodije, muzičke spotove, figurice, nakit, igrice i još mnogo toga", kaže ona.

Jedan fan serije naveo je da fanovi ove serije ne koriste društvene mreže ukoliko nisu pogledali najnoviju epizodu.

"Na nekim mjestima se epizode premijerno prikazuju ujutru, a reprizno uveče. Nemoguće je da čitav dan izbjegavate spojlere, zato se neki ljudi isključe sa društvenih mreža", naveo je on.

Uticaj "Igre prestola" već je očigledan u serijama "Vikinzi" i "Posljednje kraljevstvo", a Amazon je navodno uložio više od 250 miliona dolara za prava za TV seriju "Gospodar prstenova" koja bi trebalo da parira "Igri prestola".

Trenutno, ipak, ni među najavljenim projektima nema ničeg što bi zasad moglo da stane rame uz rame sa "Igrom prestola". Sa jedne strane je uzbudljivo što još uvijek nismo upoznali nekog novog Džona Snoua, ali i zastrašujuće jer šta će popuniti rupu koja će ostati za "Igrom prestola" kada konačno saznamo ko je novi vladar Vesterosa.

Тагови: