Premijerno prikazivanje 125 filmova

Počinje Međunarodni filmski festival u Beogradu

  • 22.02.2019. 07:54

Međunarodni filmski festival /Fest/ u Beogradu će večeras biti svečano otvoren višestruko nagrađivanim filmom Jorgosa Lantimosa "Miljenica", koji je nosilac čak 10 nominacija za nagradu "Oskar".

Svečano otvaranje 47. Festa predviđeno je za 19.00 časova, a od 18.15 časova crvenim tepihom defilovaće gosti festivala uz javne ličnosti i filmske zvijezde, saopštili su organizatori. 

U narednih deset dana biće premijerno prikazano 125 filmova u 13 sala u Beogradu, a filmove sa Festa gledaće i publika u Novom Sadu i Budvi. 

Slogan Festa "Bez zaštite" preuzet je iz naslova jednog od ostvarenja Dušana Makavejeva, čime se na neki način odaje počast nedavno preminulom slavnom srpskom režiseru. 

Fest, koji će trajati do 3. marta, u dvorani Centra "Sava", zatvoriće film "Oni" Paola Sorentina. 

Za ovogodišnji Fest vlada veliko interesovanje. Karte za svečano otvaranje su rasprodate, kao i karte za srpsku premijeru dugoočekivanog filma "Šavovi", koji je nedavno nagrađen u Berlinu. 

Veliko interesovanje vlada i za holivudske hitove "Žena", "Hladni rat" i "Zelena knjiga" u Sava centru, kao i za "Kapernaum" i "Dvostruke živote" u Kombank dvorani. 

Publika će moći da pogleda neke od filmova koji su se našli u konkurenciji za "Oskara", kao i film o bivšem urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki "Pepe, jedan uzvišeni život" srpskog režisera Emira Kusturice. 

Film koji otvara Fest - "Miljenica", apsolutni je rekorder sa čak 10 nominacija, i to u kategorijama - najbolji film, režija /Jorgos Lantimos/, originalni scenario /Debora Dejvis i Toni Meknamara/, glavna ženska uloga /Olivija Kolman/, sporedna ženska uloga /Rejčel Vajs i Ema Stoun/, montaža, kamera, kostim, scenografija. 

"Miljenica" se prikazuje u programu "Fest 47 gala", u okviru koga se nalazi i drugi film po broju nominacija - "Potpredsjednik" sa čak osam za najbolji film, najboljeg režisera /Adam Mekej/, najbolji scenario /Adam Mekej/, najboljeg glumca /Kristijan Bejl/, najbolju sporednu glumicu /Ejmi Adams/, najboljeg sporednog glumca /Sem Rokvel/, najbolju šminku i najbolju montažu. 

"Fest 47 gala" prikazaće i dva filma koja nose izuzetne glumice čiji je trud prepoznala i Američka fimska akademija, pa je tako Glen Klouz nominovana za najbolju glumicu u ostvarenju "Žena", a Redžina King za najbolju sporednu glumicu u filmu "Šapat ulice". 

Za isti film, Beri DŽenkins ponio je nominaciju za najbolji adaptirani scenario, a Nikolas Britel za najbolju muziku. 

U okviru programa Fest 47 prikazuje se film "Zelena knjiga", nominovan za najbolji film, originalni scenario /Piter Fareli, Nik Valelonga, Brajan Kiri/, najboljeg glumca /Vigo Mortensen/, najboljeg sporednog glumca /Maheršala Ali/, i najbolju montažu. 

U istoj selekciji prikazuje se i film Pavela Pavlikovskog "Hladni rat", koji je nominovan za najbolju režiju, kameru, ali i najbolji strani film. 

Libanski film "Kapernaum" rediteljke Nadin Labaki takođe je u trci za najbolji film van engleskog govornog područja, a na FEST-u se nadmeće za jednu od nagrada u Glavnom takmičarskom programu. 

U kategoriji najboljeg animiranog filma našao se japanski "Mirai" koji će biti prikazan u okviru FEST-a za mlade. 

Pol Šrejder nominovan je za najbolji originalni scenario filma "Iskušenik", čiji je kvalitet prepoznao i žiri 46. Festa koji ga je prošle godine nagradio za najbolju režiju u Glavnom takmičarskom programu.

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)