Mećavnik

Počinje festival klasične muzike "Kustendorf klasik"

  • 10.07.2019. 08:19

Sedmi festival klasične muzike "Kustendorf klasik", zajednički projekat svjetskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gaspromnjeft" počinje na Mećavniku i trajaće do petka, 12. jula.

Ove godine, festival ruske klasične muzike održava se pod novim nazivom - "Kustendorf klasik". 

U takmičarskom dijelu festivala učestvovaće 50 mladih muzičara iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Njemačke i Kine. 

Tokom trodnevnog festivala, mladi muzičari takmičiće se u izvođenju djela klasične muzike u dvije starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina. Takmičari će se nadmetati za glavnu nagradu festivala "Zlatnu matrijošku". 

Najbolje će izabrati žiri u čijem sastavu su: Јekaterina Dulova, predsjednik žirija i rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije, te članovi Anja Đorđević, kompozitor, kao i Aleksandar Madžar, pijanista. 

Program sedmog Festivala "Kustendorf klasik" biće ispunjen vrhunskom muzikom od ranog jutra do kasne večeri. Na svečanom otvaranju festivala, koncert će održati poznati ruski violista Јurij Bašmet. 

Drugog dana festivala nastupiće pijanista Aleksandar Madžar, a zatim i bariton Vasilij Gerelo, koji će izvesti stare ruske romanse i napolitanske pjesme. 

Violista Јurij Bašmet i pijanista Aleksandar Madžar nastupiće sa Simfonijskim orkestrom "Kustendorf" uz dirigentsku palicu maestra Srboljuba Dinića. 

U okviru revijalnog programa biće izvedena savremena opera Mikaela Tariverdijeva "Očekivanje" u režiji Vladana Ćurkovića i dirigentskom upravom Marije Stajić. 

Festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umjetnika Јermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i "Kragujevčkog pevačkog društva" u pratnji Јužnosahalinskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana. 

U okviru festivala biće održane i master radionice za mlade talente, koje će držati poznati muzičari. 

U okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biće prikazani filmovi: "Tema", reditelja Gleba Panfilova, i film "Dobrodošli, ili bez prestupa", reditelja Elema Klimova. 

"Kustendorf klasik" daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umjetnosti, da podjele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja i, što je najvažnije, festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere. 

Umjetnički direktor festivala "Kustendorf klasik", reditelj Emir Kusturica istakao je da je veoma simbolično da će muzički i filmski festivali živjeti pod jednim imenom. 

"Za mene su to veoma bliski i najvažniji žanrovi. Štaviše, i filmska i muzička takmičenja nose u sebi jedan opšti smisao - oni stvaraju ljubav prema umjetnosti, bez koje čovjek jednostavno ne može postojati. Nadam se da će "Kustendorf" uvijek ostati mjesto gde se kultura susreće, i to u mnogim aspektima naše dvije veoma slične i bliske zemlje - Rusije i Srbije, mjesto gdje nema jezičkih barijera, jer je jezik umjetnosti univerzalan", naglasio je Kusturica. 

Sanja Lubardić, koja se na konferenciji za novinare u Beogradu prilikom najave festivala obratila u ime kompanije "Gaspromnjeft", rekla je da je "Kustendorf klasik" mnogo više od muzičkog takmičenja - to je festival nadahnuća, prijateljstva i razvoja. 

Podrška Festivalu je doprinos "Gaspromnjefta", kao najvećeg međunarodnog investitora u Srbiji, razvoju kulturne i socijalne interakcije između dvije zemlje. 

"Učešće kompanije u realizaciji projekata na Balkanu jača istorijske veze između Rusije i Srbije, formirajući jedinstven sociokulturni prostor. Festival svake godine raste i razvija se i mi smo ponosni što je naša kompanija tome doprinela", naglasila je Lubardićeva.