Mrkonjić Grad

Počinje 10. Festival dječijeg dramskog stvaralaštva Srpske

  • 03.10.2019. 08:34

U Mrkonjić Gradu počinje 10. Festival dječijeg dramskog stvaralaštva Republike Srpske na kojem će se pet pozorišnih grupa i sedam osnovnih škola predstaviti sa 12 takmičarskih predstava.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Mrkonjić Grad.

Trodnevna manifestacija ugostiće 295 učesnika, a svečano će biti otvoren u 11.00 časova na Trgu ispred Kulturnog centra "Petar Kočić" simboličnim uručenjem ključeva grada djeci.

Danas i sutra najmlađa publika imaće priliku da gleda predstave škola glume "Kad se vještica zaljubi" Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada, "Jače od čarolije" Pozorišta Doboj, "Zvezdano dete" Zvorničkog pozorišta, "Tinejdžitis" Dramske sekcije Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Prnjavora i "Život u sredini" banjalučkog Gradskog pozorišta "Jazavac".

Sutra će biti proglašene najbolje predstave u kategoriji škole glume u okviru pozorišta, a isti dana će u čast festivala biti emitovan film "Ekskurzija" polaznika škole filma "Jazavac" iz Banjaluke.

U subotu, 5. oktobra, biće odigrane predstave najuspješnijih dramskih sekcija osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Riječ je o predstavama "Bijeg iz stvarnosti", učenika Prve osnovne škole iz Srebrenice, "Vremenska kapija" učenika Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" iz Mrkonjić Grada, "Vaso Pikaso" OŠ "Knez Ivo od Semberije" iz Bijeljina, "Ježeva kućica" OŠ "Sveti Sava" iz Banjaluke, "Trnoružica i hrabri vitez" OŠ "Radoje Domanović" iz Osječana Gornjih kod Doboja, "I djevojčice igraju fudbal" OŠ "Petar Kočić" iz Prijedora i "Kad bi meni dali jedan dan" OŠ "Sveti Sava" iz Kotor Varoša.

Festival će svečano biti zatvoren uručenjem nagrada najboljima u okviru smotre dramskih sekcija osnovnih škola, u čiju čast će učenici Osnovne škole "Petar Petrović NJegoš" iz Istočnog Sarajeva odigrati predstavu "Gospodža od nature".