Dobitnik Oskara

Počela holivudska trka za rimejk filma "Još jedna tura”

  • 01.05.2021.14:50

Nije dugo trebalo da Holivud "prisvoji" danski film "Još jedna tura", koji je nakon brojnih nagrada osvojio i ovogodišnjeg Oskara za najbolji strani film.

Nakon nominacije za Zlatni globus, nagradama na ovogodišnjoj EFI i Cesarima, ostvarenje reditelja Tomasa Vinterberga, sa glavnim glumcem Madsom Mikelsenom, sada će doživeti i američki rimejk, a glavnu ulogu odigraće Leonardo Dikaprio.

Prava na novu verziju kupila je, kako izvještava Verajeti, upravo njegova producentska kuća "Epian Vej", a u borbi za otkup Dikaprio je pobijedio Džejka Džilenhola i njegovu kompaniju "Najn Storis".

Vinterberg, inače poznat po tome da je s Larsom von Trierom autor manifesta Dogma 95 – pokreta koji, između ostalog, zagovara autorske filmove bez specijalnih efekata i tehnologije, ostaje uključen u rimejk i biće izvršni producent.

"Još jedna tura" je, inače, u komentarima kritičara hvaljena drama-komedija o neobičnom eksperimentu četiri sredovječna profesora koji zbog privatne i profesionalne krize odlučuju da svaki dan piju ograničene količine alkohola kako bi bili srećniji i uspješniji.

Naime, riječ je o konceptu norveškog psihijatra Fina Skarderuda, koji smatra da ljudi, ustvari, pate od hroničnog nedostatka alkohola u krvi. Po toj teoriji, svi mi bismo bili kreativniji, srećniji i uspješniji kad bismo stalno održavali nivo od 0,5 promila alkohola u krvi, a jedno od pravila je da se ne pije poslije 20 časova uveče.

Naravno, u filmu glavni junaci tu dozu nakon početnog uspjeha povećavaju, što dovodi do ozbiljnijeg zapleta.

Vinterberg je inače i sam u životu prošao tragediju, što je spomenuo u svom pobjedničkom govoru na dodijeli Oskara. Njegovu 19-godišnju kćerku pregazio je nepažljivi vozač, dok je koristio mobilni telefon, upravo u vrijeme kada je počelo snimanje filma "Još jedna tura".

"Htjeli smo da napravimo film koji slavi život, a na kraju je ispao spomenik njoj. Ona je dio ovog čuda i mislim da negdje odozgo upravlja svime", rekao je Vinterberg, piše b92.